'Scharreleieren erg dieronvriendelijk'

Redacteur Zaanstreek
Zaandam

Het is zondag en maandag Pasen en wat hoort er bij Pasen? Eieren. ,,Maar koop geen scharreleieren’’, zeggen Judit Raa en Maya Bohan.

,,De naam scharreleieren wekt de indruk dat ze van kippen komen die een goed leven hebben, maar niets is minder waar’’, aldus Raa en Bohan. De twee zijn lid van de Partij voor de Dieren en deelden vrijdagmiddag folders uit aan mensen die de Albert Heijn-supermarkt aan de Vermiljoenweg in Zaandam bezochten.

,,Wij willen mensen er van bewust maken dat scharreleieren de meest dieronvriendelijke eieren zijn die in Nederlandse winkels verkocht mogen worden’’, zegt Judit. En zij somt op: scharrelkippen komen nooit naar buiten, zij hebben niet meer dan één A4-tje leefruimte, de snavel van een scharrelkip wordt afgebrand/afgeknipt, veel scharrelkippen krijgen preventief antibiotica en mannelijke eendagskuikens worden vergast of levend vermalen.

,,De naam scharrelei is zeer misleidend, het zou schuurei moeten heten’’, aldus Raa. Maar welke eieren kun je dan wel met een gerust geweten kopen? Raa: ,,Koop biologische of biologisch-dynamische eieren. Die komen van kippen die naar buiten kunnen en meer ruimte hebben.’’ Deze eieren zijn te herkennen aan de code op het ei. Die code begint met een 0. Scharreleieren hebben een code die begint met een 2.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.