Schuldvraag MH17

Ronald Frisart

Een Amsterdams advocatenkantoor onderzoekt of landen - Rusland, Oekraïne, de Volksrepubliek Donetsk - aansprakelijk kunnen gesteld voor het neerschieten van vlucht MH17. Intussen lijkt in Nederland niemand eraan te twijfelen dat die wandaad het werk is van Oekraïnse separatisten - zoals de VS bezweren.

Dat de passagiers slachtoffer zijn geworden van het conflict in Oekraïne staat wel vast, en dat is tragisch genoeg. Maar wat de VS ook zeggen, het is helemaal niet zeker dat de separatisten schuldig zijn. Washington heeft nog geen splinter bewijs openbaar gemaakt.

Met de volkomen onjuist gebleken ’bewijzen’ over Saddam Husseins massavernietingswapens in het achterhoofd zou ons dat zeer wantrouwig moeten maken. Bovenden: waarom wordt de communicatie van de Oekraïnse luchtverkeersleiding niet openbaar gemaakt? En wat te denken van de melding van inspecteur Bociurkiw (Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa) dat een deel van de romp van het ongeluksvliegtuig sporen vertoont van kogels van een boordkanon? Komt dat niet wonderwel overeen met het gegeven dat twee Oekraïnse gevechtstoestellen in de buurt waren?

Kortom: laten we de Amerikaanse beweringen niet voor zoete koek slikken. Wantrouwen is meer op zijn plaats - totdat harde feiten openbaar op tafel liggen.

Ronald Frisart

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.