Voetbalcompetitie -23 begint met zes clubs

Redactie Schagen
Schagen

Op de voetbalvelden van HCSC, Wieringermeer en Dirkshorn is dinsdagavond een nieuw begin gemaakt met een competitie onder 23. Vooralsnog met zes deelnemende clubs. Ook Schagen, Kleine Sluis en Dynamo uit Ursem zijn enthousiast gemaakt voor het project.

Waarbij de organisatie hoopt en verwacht dat uiteindelijk meer verenigingen zullen aanhaken. Als afsluiting van het eerste seizen leeft het plan een selectie van de zes clubs samen te stellen die mogelijk als sparringpartner kan fungeren van AZ onder 19, dat onder leiding staat van Koen Stam uit Schagen. Het voorstel is in eerste instantie afgewezen door de Alkmaarse profclub.

Omdat de tegenstand naar verwachting niet uitdagend genoeg zal zijn. ,,Toch denk ik dat we ze kunnen verrassen’’, zegt Bas Kneppers die namens Dirkshorn bij de talentencompetitie is betrokken. ,,Opportunistisch als ik ben, heb ik hoofd jeugdopleiding Aloys Wijnker gevraagd voor de zekerheid een datum vrij te houden.’’

Rommelig

De club van Kneppers nam eerder deel aan een dergelijke opzet voor onder 23 teams. ,,Wij hebben toen gemerkt wat dat kan doen voor verenigingen en spelers. Alleen verliep het toen te rommelig en vrijblijvend. Er werd makkelijk afgezegd of wedstrijden verdaagd. Nu weet iedereen waar hij aan toe is.’’

Het initiatief kwam van Dirk Koorn die namens HCSC een mail rondstuurde. ,,Omdat onze trainer, Hassan Azoum, een platform wilde. Een fase tussen A1 en de senioren. Zodat ze die stap wat makkelijker zouden kunnen zetten.’’ De respons op het elektronische schrijven uit Den Helder was aanvankelijk beperkt. Slechts Schagen en Dirkshorn reageerden positief. ,,HCSC en Dirkshorn hebben toen een oefenwedstrijd gespeeld met de doelgroep. Dat maakte ons nóg enthousiaster.’’

Kwaliteit

Ook in Dirkshorn leefde al langer de gedachte dat jonge spelers van tweede elftal en A junioren meer moesten worden uitgedaagd om het gat naar het eerste makkelijker te overbruggen.

,,De paar keer dat we vorig seizoen wel hebben gespeeld zag je de kwaliteit zienderogen toenemen’’, zegt Kneppers. Die in samenwerking met Koorn een competitie van tien wedstrijden op de dinsdagavond in elkaar draaide. Maandelijks één speelronde. Met een finale op zaterdag 6 juni bij HCSC waar de nummers vijf en zes, drie en vier en één en twee elkaar nog eens treffen. ,,Afgerond met een gezamenlijke barbecue’’, belooft Koorn.

Aanhaken

Die met zijn club ook de kennis en ervaring van Mark de Vries wil benutten. De voormalige prof neemt hier en daar de coaching van HCSC voor zijn rekening. Maar zal ook proberen zijn contacten met Cambuur, één van zijn werkgevers in het verleden, aan te halen in de hoop nóg een sparringpartner te vinden.

In de overtuiging dat het goed doortimmerde plan een succes wordt staat de organisatie uiteraard open voor andere clubs die aanhaken. Er zijn inmiddels al meerdere positieve reacties ontvangen, onder meer van het Julianadorper JVC. Maar eerst, zeggen Koorn en Kneppers, moet met deze voorzichtige opzet het bestaansrecht van een competitie -23 worden aangetoond.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.