'Enorme deceptie' voor Ronde van NH

Het peloton van de Profronde van Noord-Holland in een van de vorige edities. Archieffoto Joop Boek

Theo Brinkman
Zaandam

De Profronde van Noord-Holland gaat dit jaar niet door. De organisatie heeft een streep door de wielerklassieker moeten zetten, omdat er voor de koers op 21 april onvoldoende politiebegeleiding beschikbaar is. Nooit eerder in de geschiedenis werd de Ronde van Noord-Holland afgelast.

,,Eén keer was het spannend’’, laat woordvoerder Jan Smit teleurgesteld weten. ,,Toen had de gekke koeienziekte het land in haar greep. Maar uiteindelijk is het toen goed gekomen. Nu lukte dat niet. Dit is echt een enorme deceptie. Na 68 edities dit jaar geen 69e editie: ik vind het een tragisch verhaal. We gaan ons nu richten op volgend jaar. Want we gaan door. Natuurlijk.''

De organisatie kwam er de afgelopen weken achter at de strijd niet te winnen viel. De volle evenementenkalender, waaronder het koninklijk bezoek aan Graf-De Rijp, vereist veel politieinzet, met als gevolg dat er onvoldoende personeel beschikbaar is voor de wielerwedstrijd. ,,In december werden de geluiden luider dat het moeilijk zou worden’’, verduidelijkt Smit. ,,We hebben onmiddellijk alles in het werk gesteld om de problemen voor te blijven, hebben met alle partijen om de tafel gezeten en hebben ook de hulp van de bond ingeroepen. Ook de gemeente Zaanstad heeft keihard zijn best gedaan. Helaas zonder succes.’’

De organisatie zet tijdens de Ronde altijd een motorbegeleidingsteam van ruim vijftig man in. Die (betaalde) vrijwilligers zijn ook dit jaar weer beschikbaar, maar zonder politiebegeleiding mag het evenement simpelweg niet doorgaan. ,,Daarbij gaat het doorgaans om 20 à 25 politiemensen’’, aldus Smit.

De wedstrijd verzetten bleek ook geen optie. De volle wielerkalender maakt uitwijken naar andere data onmogelijk.

Ook de Ronde van het Lage Land (in maart) gaat niet door, om dezelfde reden.

De toerversie van de Ronde van NH op zaterdag 19 april gaat wel gewoon door. Voor dat evenement, dat wordt georganiseerd door Le Champion, is geen politiebegeleiding nodig.

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen