Wereldreis op Kinderboekenmarkt

Straattheater op de Kinderboekenmarkt.© Erik Rietman Fotografie

Karlijn Brinkman
Zaandam

Naast de gebruikelijke toeristen die hun weg door de weilanden zoeken, waren ook de kinderen zondagmiddag in grote getalen aanwezig op de Zaanse Schans. Onder een zomers zonnetje vond daar namelijk de Zaanse Kinderboekenmarkt 2017 plaats, en die stond dit jaar geheel in het teken van wereldreizen.

Bij de ingang van de Schans staat Sharity (8) samen met haar moeder in te checken bij de balie van Airschans. Ze vertelt dat ze graag naar Suriname wil vliegen. In dat vliegtuig is nog wel een plekje over, vertelt de medewerker achter de balie. Sharity krijgt de stempelkaart in handen waarmee zij de rest van de dag stempels kan verzamelen bij verschillende activiteiten die met boeken en cultuur te maken hebben. ,,We beginnen bij de klompenmakerij!’’ roept ze enthousiast. Maar niet alleen bij de klompenmakerij was van alles te ontdekken. Over de hele Zaanse Schans kon er worden gekeken naar straattheater, geluisterd naar muzikaal talent en geschilderd zoals Monet dat deed. Bovenal konden er overal boeken worden gelezen, geruild en gekocht.

Zoals elk jaar vond ook de uitreiking van de Hotze de Roosprijs, de Zaanse publieksprijs voor het beste kinderboek van een debuterend schrijver plaats. Vanaf februari kregen leerlingen van zestien Zaanse basisscholen de kans om de genomineerde boeken te lezen en te stemmen op hun favoriet. De schrijver die de prijs dit jaar kreeg toebedeeld is Hajo Visscher met zijn boek Verdronken Geheimen.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.