Met Cees kan niks mislukken

FOTO De Koekboekhandel

FOTO De Koekboekhandel

Medewerker Internet

Hij haalde de kroket uit het automatiekvak. Daar lag deze snack als een prostituee, beschenen door een fel wit licht en achter een glazen ruitje, zwetend te lonken naar hapgraag publiek.

Een gevallen schoonheid. Want de kroket begon als een favoriet van het Franse hof, even bemind als de maîtresses madame de Pompadeur en madame de Maintenon.

Cees Holtkamp was de eerste banketbakker in Nederland die de kroket van vette snack tot kwaliteitshap maakt. Nadien volgden Kwekkeboom, Van Dobben en Cas Spykers zijn voorbeeld. Allen maakten ze een eigen kwaliteitskroket, waarbij menig automatiekhap in het niet viel.

Nadat hij eerder met collega koekenbakker Kees Raat het succesvolle boekwerk ‘Koekje’ maakte, schreef Holtkamp ‘Banketbakker’. Jonah Freud van de Kookboekwinkel in Amsterdam, heeft twee jaar met Holtkamp aan dit boekwerk gewerkt. Het is in hetzelfde formaat uitgegeven als het koekjesboek: langwerpig als een soort koorgezangbundeltje en sober van vormgeving. Een verademing tussen al het glossy kookboekenwerk, waarvan de glimmende foto’s het zicht op de soms magere en slordige inhoud moet benemen.

Holtkamps ’Banketbakker’ is even sober van snit als de auteur ervan. Geen poespas, het gaat om de - duidelijk uitgelegde - recepten. De banketbakker is al een tijdje gestopt met zijn winkel, niet met zijn beroep alhoewel hij niet meer dagelijks zijn specialiteiten staat te maken. In zijn boek geeft Holtkamp de geheimen prijs uit zijn jarenlange loopbaan. Die hem onder meer tot in Soestdijk bracht, waar Juliana en Bernhard gek waren op zijn Sachertaart en koekjes.

Alle recepten van het 328 pagina’s dikke 'bakkersbijbeltje’ heeft hij zelf in het keukentje boven zijn zaak in centrum Amsterdam nog eens bereid, tegen het licht gehouden en beschreven zodat iedere thuisbakker ze kan maken. Niet uit geldgewin. Uit liefde voor het vak van banketbakker. Dat staat, tot groot verdriet van de banketbakker in ruste, zwaar onder druk. Het boek telt tien hoofdstukken plus een zeer handzaam register, een lijst van geraadpleegde literatuur en een dromerig gedicht van Nico Dijkshoorn, waarmee het boekwerk opent.

Holtkamp is de ideale leermeester voor wie wil bakken. Eerst komt 'de basis’ aan bod: hoe je soezenbeslag, fonceerdeeg en karamelsaus maakt. Daarna de desserts, cakes en taarten, gebakjes, koekje en tot slot het hartige werk o.a. pasteitje, bitterballen, kroketjes en kletskoppen. Geduldig en helder zijn uitleg, uiterst praktisch zijn tips en rustgevend de presentatie van de recepten.

Houd je aan de uitleg en tips van Cees en het kan niet misgaan. Mits je ook nog goede ingrediënten gebruikt. Daar begint het altijd mee, aldus de meester banketbakker. Wie de uitleg echt niet snapt kan terecht op www.foodtube.nl. Daar kun je Holtkamp aan het werk zien. De smaak van het zelf bakken laat je dan niet meer los.

Ray Simoen

Cees Holtkamp & Jonah Feud, de Banketbakker, uitg. De Koekboekhandel, 328 pag. €35.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.