Zo nostalgisch als in de film (6-8 km)

Net als dat het wel nooit meer helemaal donker zal worden in Nederland, is stilte ook een schaars goed. Overal is geluid, al valt dat best wel weg te denken. Zolang de omgeving zich daar maar voor leent. Zo’n omgeving waar het niet absoluut stil is, maar wel lijkt, is het gebied rondom Wognum. Enorme lappen grond wisselen af met kleine buurtschappen. Waar imposante boerderijen staan, maar ook kleine Hans-en-Grietjehuisjes. En dat zo vlakbij Hoorn, het is haast niet voor te stellen.

Deze wandeling begint op de Grote Zomerdijk, ter hoogte van de Kerkweg in Wognum. Daar gaan we rechts de dijk op. Er is geen wandelpad, dus voorzichtigheid is geboden, ook al is er maar weinig langsrijdend verkeer.

Aan de Grote Zomerdijk zijn verschillende boerenbedrijven te bewonderen waar met een beetje geluk de pinken buiten staan. Ook een paar ouderwetse appelboomgaarden zijn de moeite waard.

Na ongeveer twee kilometer buigt de dijk in een bocht naar rechts, links daarvan loopt een smal weggetje. Hier begint het buurtschap Noordermeer.

Daar is onder meer een kippen-, ganzen-, en geitenboerderij te bezoeken, genaamd De Swaluwhof. Geniet ook vooral van het open uitzicht de andere kant op.

Een kilometer verderop loopt een kronkelend dijkje: de Rijndijk. Die komt uit precies tussen de buurtschappen Lekermeer en Baarsdorpermeer. Ga daar naar links, Lekermeer op. Sla direct weer linksaf. Deze weg heet net als de rechtdoorgaande weg Lekermeer, maar gaat later over in de Kleine Zomerdijk. Loop die niet op, maar ga links de Grote Zomerdijk weer op. Daar ligt, na even doorstappen, aan de rechterhand weer de Kerkweg.

Een variatie voor de diehards die wat extra kilometers willen wandelen, is het overslaan van de Rijndijk. Loop in plaats van over het dijkje, rechtdoor richting Zuidermeer. In Zuidermeer staan ook een paar parels van huizen, waarvan er eentje nog een ouderwetse hooischuur heeft naast de boerderij. Helemaal leuk!

Wandel niet heel Zuidermeer uit, maar sla linksaf, het buurtschap Baarsdorpermeer op. Aangekomen bij Lekermeer is de route weer hetzelfde.

Let tijdens de hele wandeling goed op het andere verkeer (behalve op de Rijndijk, waar geen auto’s mogen komen), dat overigens bijna jammer is dat het er rijdt. Lopende in de mini-dorpjes geeft namelijk een nostalgisch gevoel waar eigenlijk geen auto’s tussen passen. Al is die anderhalve voorbijgaande auto, met een beetje fantasie, best weg te denken. Net als de opdoemende nieuwbouw van Wognum, het snelweggeluid en het asfalt. Want dat had eigenlijk nog een keiendek moeten zijn, of nog beter: een zandpad. Net als in de film.

Anouk Haakman

Duur wandeling: 1,5 tot 2 uur (6-8 kilometer).

Begin- en eindpunt: Grote Zomerdijk ter hoogte van de Kerkweg, Wognum.

Openbaar vervoer: neem bus 137 vanaf station Hoorn, stap uit op de Kerkweg. Het is een kwartiertje lopen richting de Grote Zomerdijk.

Langs de route zijn geen restaurants, maar op de Raadhuisstraat in Wogum is Café Restaurant Stam. Wel staat er een aantal picknicktafels langs de weg.

Honden kunnen mee, maar wel aangelijnd vanwege het verkeer.

De route is gratis. In het boekje Rondom Hoorn’ staan twaalf andere routes in de buurt van Hoorn. Verkrijgbaar bij de VVV Hoorn voor € 3,95.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.