Eerste succesje Ogen en Oren Kersenboogerd

Eric Molenaar
Hoorn

De gemeente Hoorn heeft hondenbezitters in Risdam-Noord en Grote Waal opgeroepen om mee te werken aan het veiliger maken van de wijk, door zich op te geven voor het project Ogen en Oren en tijdens het uitlaten goed op verdachte situaties te letten. In de Kersenboogerd hebben ze al een paar maanden ervaring met dit project. Het heeft daar ook al concreet succes opgeleverd.

Afgelopen zondag kon een auto-inbreker in de Reaal worden opgepakt omdat een buurtbewoner hem in de buurt had zien ’rondstruinen’.

Het is in de Kersenboogerd op dit moment nog een klein groepje, nog geen vijftien mensen uit de omgeving van het Betje Wolffplein en de Rietzanger. Ze hebben ook lang niet allemaal een hond, maar gaan er wel regelmatig op uit om alleen of met zijn tweeën een rondje te maken. Op welke tijdstippen, hoe vaak en hoe lang iemand een ronde maakt is helemaal aan de deelnemers zelf.

Vlak voor de zomervakantie ging de groep van start, op initiatief van wijkagenten Inge Engelaar, Ed Jurrjens en Bianca Frankenthal. Die hadden gezien dat het in Zaandam en Purmerend werkt. Bianca: ,,Het doel is dat mensen melding maken van verdachte situaties en dat we zo het woninginbraakprobleem tegengaan. Wie mee wil doen, kan zich via www.ogenenoren.com aanmelden en krijgt een inlogcode. We kijken natuurlijk wel even of de persoon te vertrouwen is. We willen niet de actieve veelpleger ertussen zetten en het moet wel een burger uit de wijk zijn. Op de site wordt bijgehouden wat ze allemaal tegenkomen. En de politie kan er ook iets opzetten, bij voorbeeld waar is ingebroken, met een oproep daar extra alert te zijn. Eens in de zoveel tijd is er een bijeenkomst om ervaringen en bijzonderheden te bespreken.’’

Behalve de autokraker is eerder ook een man ’op een kinderfietsje’ gesignaleerd die nogal veel interesse had in auto’s. Dat bleek uiteindelijk loos alarm, al is niet met zekerheid te zeggen wat er zou zijn gebeurd als hij niet was opgemerkt. Niet voor niets is een van de slogans van het project ’Meedoen is voorkomen’, zegt Bianca. Het werkt preventief als er veel ogen en oren in een wijk zijn. ,,Zeker nu de donkere dagen er weer aan komen.’’

Het is de bedoeling dat de groep in de Kersenboogerd groter wordt. Om de bekendheid van het project te vergroten worden zondag tijdens de Hulpverlenersdag in het Julianapark flyers verspreid.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen