Uitdaging komt ook in Hollands Kroon

Petra Bies
Anna Paulowna

In Hollands Kroon leven concrete plannen voor oprichting van een lokale Uitdaging. ,,De wens leeft al enige tijd. Begin deze maand heb ik een gesprek gehad met de landelijke organisatie. Daarin is afgesproken dat ik het initiatief oppak", zegt Ivo de Block (40) uit Wieringerwaard.

Hollands Kroon volgt daarmee het voorbeeld van vele andere gemeenten, waaronder Den Helder en Schagen. Uitdaging wil de leefbaarheid van de samenleving vergroten door bemiddeling tussen bedrijfsleven en organisaties: spullen die in bedrijven niet meer nodig zijn, kunnen gratis verhuizen naar buurthuizen, sportclubs en dergelijke.

De Rabobank Kop van Noord-Holland is één van de zogeheten founders die de Uitdaging in Hollands Kroon steunt.

,,In januari praat ik met nog enkele bedrijven die belangstelling hebben. Een Uitdaging heeft meerdere founders nodig die zich scharen achter het initiatief", vervolgt Ivo De Block.

Daarnaast heeft hij ook gesproken met vertegenwoordigers van de gemeente. De Block verwacht dat er medio volgende maand groen licht wordt gegeven vanuit het gemeentehuis. Steun van de gemeente is ook een van de eisen die aan de oprichting van een nieuwe Uitdaging worden gesteld.

Draagvlak

De bedrijven en gemeente geven financiële steun om ook in Hollands Kroon een lokale Uitdaging tot stand te brengen.

Ivo de Block wil niet zeggen om hoeveel geld het gaat: ,,Dat is niet het belangrijkste; het gaat er om dat het initiatief voldoende draagvlak heeft."

Hij vindt het mooi dat via de Uitdaging in oprichting vraag en aanbod van goederen, diensten en menskracht bij elkaar worden gebracht: ,,Subsidies worden teruggeschroefd of vallen weg. Als verenigingen en maatschappelijke organisaties zo toch geholpen kunnen worden, is dat alleen maar toe te juichen."

De Uitdaging in Hollands Kroon mag er officieel dan nog niet zijn, verenigingen en organisaties profiteerden woensdag al volop van de inventaris uit de Rabobank in Wieringerwerf. De Block: ,,Ja, we lopen al een beetje vooruit op de muziek. Er waren al aanvragen binnengekomen van clubs voor spullen."

Vanuit bedrijven en de gemeente zullen leden worden afgevaardigd voor het nog te vormen bestuur van de Uitdaging Hollands Kroon.

Schagen

De Schager Uitdaging bestaat sinds december 2014. Renate van der Laan (45) trekt de kar en is zeker niet ontevreden over de animo: ,,Al heb ik het idee dat veel maatschappelijke organisaties nog niet afweten van ons bestaan."De kracht van de landelijke formule is dat lokale bedrijven rechtstreeks iets kunnen betekenen voor verenigingen en maatschappelijke instellingen in hun omgeving.

Moe

,,Subsidies verdwijnen. Ondernemers worden er moe van dat organisaties en verenigingen aankloppen voor geld. Bedrijven willen best iets doen. Spullen schenken. Kennis en ervaring beschikbaar stellen. Een notaris die een vereniging helpt met een akte. Personeel dat vrijwilligerswerk wil doen", aldus Van der Laan.Dit jaar zijn in de gemeente Schagen dertig matches tussen bedrijven en verenigingen/organisaties tot stand gekomen. De maatschappelijke waarde schat Van der Laan in op 70.000 euro.Met driehonderd instellingen en verenigingen in de gemeente is er nog een wereld te winnen: ,,Vele kennen ons niet. Terwijl we toch overal aan de weg timmeren. Wie ons eenmaal gevonden heeft klopt vaker aan."Woensdag maakte de Schager Uitdaging een 'klapper' met inventaris van de Rabobank Wieringerwerf. Bureaus, stoelen, archiefkasten; alle spullen vonden moeiteloos hun weg.Andere voorbeelden: 34 pc's die verhuisden van Bejo Zaden naar instellingen als het Zijper Museum. Zand dat Spaansen uit Winkel schonk voor ophoging van de speelplaats bij het asiel in Tuitjenhorn.Info: www.schageruitdaging.nl

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.