Enorme daling woninginbraken West-Friesland

Inbrekers© Illustratie 123RF

Jeroen Haarsma
Hoorn

Het aantal woninginbraken in West-Friesland is vorig jaar spectaculair gedaald.

Dat blijkt uit de politiecijfers waarmee het AD de jaarlijkse Misdaadmeter opstelt. In Enkhuizen kelderde het aantal inbraken met de helft (zie cijfers onderaan artikel). In Drechterland is zelfs sprake van een daling van ruim 58 procent. Alle West-Friese gemeenten kennen een veel sterkere afname van het aantal woninginbraken dan het landelijke gemiddelde. Dat laat een daling zien van 14 procent.

In de Misdaadmeter vergelijkt het AD de misdaadcijfers - tien verschillende delicten, van woninginbraak tot autokraak - van 386 gemeenten. De delicten worden per gemeente afgezet naar inwoneraantal. Amsterdam staat op 1 en is daarmee wederom de meest onveilige stad. Het Twentse Tubbergen sluit de lijst en mag zich de veiligste gemeente noemen. Hoorn staat op 34 (vorig jaar 35) en Enkhuizen op 102 (vorig jaar 71). De andere West-Friese gemeenten behoren tot de ’veilige helft’ van het land, met Drechterland (268 op de lijst) als positieve uitschieter, gevolgd door Koggenland (247), Medemblik (218), Opmeer (203) en Stede Broec (195).

Hoorn scoort qua veiligheid slechter dan vergelijkbare Noord-Hollandse provinciesteden als Alkmaar, Zaanstad, Haarlem en Purmerend. Alleen Den Helder staat op de lijst hoger (24) dan de drukstbevolkte gemeente van West-Friesland.

Wat verder opvalt, is de enorme stijging van het aantal autokraken in Opmeer. In de relatief kleine gemeente wordt meer dan eens per week (58 keer in totaal) een auto gekraakt. Dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van het jaar ervoor. Dit heeft alles te maken met een bende die vorig jaar airbags roofde uit auto’s. In Hoogwoud en Opmeer waren mensen zelfs twee keer in hetzelfde jaar slachtoffer van airbagdiefstal.

Vier jaar geleden was Opmeer nog de gemeente waar het minst vaak een autokraak voorkwam.

Inbraken 2016

Het aantal woninginbraken per gemeente in 2016, met daarachter het verschil ten opzichte van het jaar ervoor.

Hoorn:173 (-21,7%)

Medemblik:97 (-29,2%)

Koggenland:55 (-38,2%)

Stede Broec:33 (-40%)

Enkhuizen:32 (-48,4%)

Drechterland:27 (-58,5%)

Opmeer:23(-48,9%)

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen