Veerhuys keert terug in de eredivisie nadat het Leekster Eagles wegpoetst in kampioensduel


Feest bij Veerhuys. De Hoornse ploeg keert terug in de eredivisie.

Feest bij Veerhuys. De Hoornse ploeg keert terug in de eredivisie. © Foto Theo Groot

Vincent Schot
Hoorn

Al dit hele seizoen is het niet de vraag of, maar wanneer Veerhuys zich kampioen van de eerste divisie A mag noemen. Het is uiteindelijk zo ver op vrijdag 8 april, twee speelronden voor het einde van de competitie. In de Vredehof onderstreept de Hoornse ploeg de suprematie nog maar eens waarmee het dit seizoen zaalvoetbalt. Leekster Eagles wordt afgeschminkt: 9-0.

Spannend wordt het nooit in het duel met de Groningers. Daarvoor is het kwaliteitsverschil ook met deze tegenstander simpelweg te groot. Op twee kansen na - genoteerd nadat Youri Akkerman de 1-0 al heeft gemaakt - kunnen de bezoekers nimmer een vuist maken.

Figuurlijk dan. Letterlijk slagen zij hier uitstekend in. Het is nooit leuk om ’die andere ploeg’ te zijn in een kampioenswedstrijd en al helemaal niet als je hierin tot figurant wordt gedegradeerd. Reden voor het ongemeen harde spel dat de gefrustreerde noorderlingen hierop aan de dag leggen mag dit echter nooit zijn.

Feestje

Het valt te prijzen dat Veerhuys zich niet uit de tent laat lokken, maar de Leekster frustraties verder en verder opvoert met heerlijke acties of door er nog een treffer bij te prikken. Uiteindelijk laat het de volle tribune negen keer juichen. Terwijl Wesley Donkers en daarna ook Younes Daari in de laatste minuut - na weer een overtreding van de bezoekers - vanaf tien meter nog proberen om de dubbele cijfers te bereiken, vieren hun ploeggenoten langs de kant al een feestje.

Direct het seizoen nadat de Hoornaars degradeerden uit de eredivisie keren zij dus weer terug op het hoogste niveau. Het wordt gevierd met confetti, slingers, champagne en uiteraard de kampioensschaal. Het is het enige passende sluitstuk van een seizoen waarin de geelhemden vanaf de eerste speelronde laten zien beter te zijn dan de rest.

Kwaliteit

Bang dat Veerhuys de belichaming is van ’te groot voor het servet, te klein voor het tafellaken’ lijkt coach Antoine Gooyers niet te hoeven zijn. Hij keert immers terug op het hoogste niveau met een ploeg die beter is dan die waarmee hij vorig seizoen degradeerde. Een team bovendien waarin de jeugd de boventoon voert en waar nog veel rek zit.

Met Barry de Wit trok Gooyers een solide sluitpost aan en in Youri Akkerman en Younes Daari heeft hij twee spelers in huis gehaald die het publiek op de banken kunnen krijgen met een individuele actie, maar het teambelang onderweg slechts sporadisch uit het oog verliezen. Neem daarbij de ervaring van Maarten Zuiker, Joost Reus, Wesley Donkers, Odinga Nimako en Ferdy Kaleveld en het gif van Dennis Brouwer en Dennis Pals en het geraamte van een goede ploeg staat.

Hoofdpodium

Het werd dit seizoen tentoongesteld op het op één na hoogste niveau van Nederland. Een jaar waarin de jonkies ervaring opdeden met spelen in een eerste team. Volgend jaar mogen ze laten zien hoe ze zich staande houden op het hoofdpodium.

,,Met deze groep kunnen wij meedoen in de eredivisie. Liefst haal ik er nog wat power bij. Daarvoor ben ik met twee spelers in gesprek’’, zegt Gooyers met een van de champagne doordrenkt shirt. Het zijn zorgen voor later. Eerst wacht Veerhuys een feestje om te vieren dat het een seizoen lang oppermachtig was. ,,Ik denk dat we straks de stad ingaan’’, zegt Gooyers terwijl hij snel een biertje pakt van het dienblad dat richting kleedkamer gaat.

Veerhuys-Leekster Eagles 9-0

3. Akkerman 1-0, 10. Daari 2-0, 11. Daari 3-0, 13. Brouwer 4-0, 21. Akkerman 5-0, 23. Akkerman 6-0, 24. Donkers 7-0, 37. Boukens 8-0, 38. Kaleveld 90. Bijz. rood: 29. Baraoudi (Leekster Eagles)

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen