Gezellig tafelen rond teppanyaki-bakplaat

Ai Uchi. Foto: Studio Kastermans

sushi met zalm. Foto: Nina de Paepe

1 / 2
Joyce Huibers
Hilversum

Japans restaurant Ai Uchi is sinds 2007 gevestigd in het Gooilandcomplex in Hilversum, als opvolger van Sensei. De sfeervolle eetzaal biedt 90 zitplaatsen rond teppanyaki-bakplaten. In de sushi lounge aan de voorzijde is plek voor nog eens dertig gasten.

Hoe is de ontvangst?

Gastvrij. Net als in de zomer van 2010 toen we Ai Uchi voor deze rubriek ook met een bezoek vereerden. Aan het sfeervolle interieur is, voor zover wij kunnen zien, sindsdien weinig veranderd. Wij krijgen een plekje op de hoek aan een van de U-vormige tafels rond een grote teppan, de ijzeren bakplaat waarop onze kok allerlei gerechten gaat bereiden.

De menukaart?

Daarop staan vooral menu’s, maar liefst elf voor volwassenen en twee voor kinderen. De menu’s (voor de grote mensen tussen de negen en twaalf ’gangen’) variëren in prijs van 19,50 tot 74,50 euro. Verder op de kaart een zevental voor- en bijgerechten, een reeks hoofdgerechten (vlees en vis), diverse soorten sushi en sashimi.

Wat komt er op tafel?

Ik kies voor menu Go (39,50) en bestel er een Japans Asahi-biertje (4 euro) bij. Na het hete handdoekje voor de handen is het eerste gerecht een combinatie van sushi nigiri (zeewierrolletjes) en maki. Daarna krijg ik een kommetje misosoep. Ook het Vlaamse gezin, dat inmiddels aan de overkant van de bakplaat heeft plaatsgenomen, krijgt deze smakelijke bouillon (onder meer soja, zeewier en tonijn) geserveerd.

En de teppanyaki-kok?

Die treedt bij het derde gerecht aan. Voor mij bereidt hij achtereenvolgens scholfilet, een moot zalm en lamskoteletjes. De kok hanteert behendig en met het gebruikelijke gevoel voor show pepermolen, spatels, mes en vork, flessen met water, saké (rijstwijn), cognac, en sojasaus. Bij de bereiding van de gerechten onder de grote afzuigkap maakt hij kwistig gebruik van roomboter, lente-ui, knoflook, peper en zout. De eter kan verder naar gerieven putten uit drie bakjes saus: sesam met gember (niet voor mij), mosterd (een aanrader) en soja (standaard).

Smaakt het?

Jazeker, alles gaat linea recta van de bakplaat naar de gast. Bij teppanyaki dreigt wel het gevaar dat alles een beetje hetzelfde gaat smaken. De kok van Ai Uchi weet deze valkuil redelijk te omzeilen. Zo onderscheidt de usuyaki zich in smaak en structuur duidelijk van wat eraan vooraf ging. Na dit beefrolletje met een vulling van lente-ui en krokant gefrituurde knoflookschijfjes krijg ik een salade met een friszoete frambozendressing.

En verder?

Spectaculair onderdeel is vervolgens het flamberen van mijn ossenhaas. De vlammen schieten hoog op. Sportief tussendoortje is, voor wie daar trek in heeft, het traditionele ’ei-schieten’. De kok tikt een eitje op de bakplaat, maakt daar voorzichtig een rolletje van, dat vervolgens in stukjes wordt gehakt. Die stukjes schiet hij vervolgens met zijn twee spatels richting een gast die bereid is zijn mond wijd open te sperren. Een extraatje dat garant staat voor enige hilariteit aan de teppan.

Na drie pogingen ben ik als ontvanger succesvol. Daarna wordt mijn menu Go rustig ’afgemaakt’ met gebakken rijst en seizoensgroenten. En tot besluit is er nog een smakelijk bolletje vanille-ijs met slagroom en een plakje Japanse spekkoek. Mijn tafelgenoten - die niet voor een menu hebben gekozen - krijgen dit (niet bestelde) dessert ook voorgeschoteld.

Wat eten zij dan?

De een kiest voor de Japanse vissoep (4,50) en de combinatie van sushi en sashimi (onder meer tonijn en zalm, 18,50 euro). De ander voor de misosoep als voorafje, gevolgd door sushi. Te weten: kappa maki (komkommerrolletjes), tempura ebi roll (met gefrituurde garnaal) en sake maki (zalmrol). Omdat daarmee de grote trek nog niet volledig lijkt gestild, komen er nog een tussentijdse bestelling bij: enkele (nogal machtige) creamy zalm-rolls.

Conclusie?

Wat de verhouding tussen prijs (rekening: 118 euro) en kwaliteit, de sfeer en bediening betreft bevindt Ai Uchi zich nog op hetzelfde (hoge) niveau als vier jaar geleden, toen wij als eindcijfer een 8+ uitdeelden. Afgezien van de ingeblikte beginnerscursus Nederlands-Japans, waarmee toiletbezoekers worden verrast, zien wij echter weinig vernieuwing. Daarom houden we het dit keer op een 7,5.

Cijfer: 7,5

Japans restaurant Ai Uchi, Emmastraat 2, Hilversum, tel. 035-6239859, e-mail: info@aiuchi.nl. Geopend: dagelijks van 17 tot 22 (vr. en zat. tot 23 uur). www.aiuchi.nl

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.