Rutte: gedrag Rusland zeer zorgwekkend

Danja Koeleman
BRUSSEL

Het gedrag van Rusland is zeer zorgwekkend. Dat zei minister-president Mark Rutte zaterdag voor aanvang van topoverleg in Brussel over onder meer de Oekraïnecrisis.

De regeringsleiders en staatshoofden van de Europese Unie bespreken de Russische steun voor de pro-Russische rebellen in het oosten van Oekraïne. Russische troepen vechten daar mee met de separatisten.

Rutte uitte zijn zorgen. Rusland doet niets om de situatie te stabiliseren, aldus de premier.

Rutte heeft, voordat alle EU-leiders bijeenkomen, nog een apart overleg met de Oekraïense president Petro Porosjenko. Hij wil daar afspraken maken voor verder onderzoek naar de vliegramp met vlucht MH17.

Mogelijk besluit Europa zaterdag nieuwe economische sancties te gaan voorbereiden. Volgens de Franse president François Hollande gaat dat zeker gebeuren. Hij benadrukte bij aankomst op de top dat Europese leiders „zich gedwongen kunnen zien” de sancties aan te scherpen als Moskou doorgaat met zijn militaire inmenging in Oost-Oekraïne. „Wat er in Oekraïne gebeurt is zo ernstig dat de Europese leiders zich verplicht kunnen voelen om de reageren met meer sancties als de zaken zo blijven als ze zijn”, aldus het Franse staatshoofd.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.