Verkeerd adres: vier uur in cel

Leonie de Vries
ZAANDAM

Een bejaarde Zaandammer is vrijdagavond door de politie opgepakt en vier uur vastgehouden omdat er een verkeerd huisnummer was doorgegeven aan de eenheid die de arrestatie moest uitvoeren.

De politie kreeg vrijdag een melding van een burenruzie op de Tjotterlaan waarbij geschopt en geslagen zou zijn. De klager had pijn en blauwe plekken. Toen de politie arriveerde was de verdachte echter gevlogen. Later op de avond is de politie nogmaals naar de Tjotterlaan gegaan, trof daar in de straat een man die voldeed aan het signalement en die bovendien woonde op het huisnummer dat het slachtoffer zou hebben doorgegeven.

Gistermorgen was F. nog boos over wat er gebeurd is. Vier uur heeft hij naar zijn zeggen ’voor Jan Lul’ vastgezeten. Niemand die hem uitlegde wat er aan de hand was en toen het misverstand bleek was er ook niemand die daarvoor excuses aanbood. Het slachtoffer had zich vergist in het huisnummer en de man die was meegenomen had met de ruzie volstrekt niets te maken.

Toeval

Een ’samenloop van omstandigheden’ zegt woordvoerster Marike Boersma van de politie. Een tweede team dat terugkomt voor een aanhouding en stuit op een man wiens huisnummer en beschrijving klopt, dat is een zeldzaam toeval. Het was in elk geval genoeg om de man aan te zien voor de verdachte die moest worden ingerekend. De politie betreurt het voorval, zegt Boersma en F. heeft in de loop van de maandag alsnog een bloemetje gekregen. Dat betekende voor F. veel. Hij zou ’s middags meer vertellen over zijn aanhouding en zijn verblijf bij de politie, maar zag daar na het gebaar van af.

Volgens Boersma valt de politie juridisch niets te verwijten. De arrestatie van de verdachte was rechtmatig en dat maakt dat de politie ook bij een vergissing niets valt aan te rekenen.

De man van het juiste huisnummer is later alsnog aangehouden. Vooralsnog wordt hem mishandeling verweten.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.