Demonstratievrijheid

Zwart-Wit

Gelukkig, we zijn toch nog een beetje een republiek. De toezegging van minister Ivo Opstelten van Justitie, dat er op de dag van de troonswisseling in Amsterdam ruimte is voor demonstraties tegen de monarchie, geeft een goed gevoel. Het geeft aan dat burgerlijke vrijheden op deze nationale feestdag niet angsthazig worden afgeknepen.

Vorige week ging er een golf van Oranjegezindheid door het land. De wijze waarop koningin Beatrix haar ambt ruim 30 jaar uitoefende, was reden voor natiebrede waardering. Alleen schoten autoriteiten snel in een openbare ordereflex. De arrestatie van een vredig demonstrerende studente bij het verjaardagsfeest van koningin Beatrix in Utrecht was zwaar overtrokken.

Terecht nam minister Opstelten gisteren in de Tweede Kamer afstand van het optreden van de politie in Utrecht. En wijs genoeg gaf hij ruimte aan het recht van demonstratie. De minister liet zien dat een verstandige bestuurder niet benauwd is. Met zijn houding voorkomt hij dat rond de troonswisseling een zwaarbeladen sfeer komt te hangen.

Natuurlijk heeft iedereen herinnering aan de gewelddadige krakersrellen bij het aantreden van koningin Beatrix. De samenleving was toen was alleen wel een andere dan die van vandaag.

Het lijkt er op dat de protesten tegen de monarchie deze keer eerder ludiek dan geharnast zullen zijn. *Burgemeester Van der Laan van Amsterdam riep al eerder op van 30 april een Dag van het Volk te maken. Laat dat dan een Oranjedag met een republikeins tintje zijn. Mooier kan een nieuw aantredend staatshoofd het zich niet wensen.

Kees van der Malen

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.