Mishandeld om isoleer-beleid in Reigersdaal

Mishandeld om isoleer-beleid in Reigersdaal
Alkmaar

Twee medewerkers van Reigersdaal in Heerhugowaard willen schade claimen na een vechtpartij met een verstandelijk beperkte, schizofrene en autistische cliënt. De Alkmaarse rechtbank beslist binnenkort over de claim.

Het gebeurt niet vaak dat zorgpersoneel zo ver gaat om cliënten aansprakelijk te stellen voor schade. Er is nu voor gekozen omdat de twee Reigersdaal-medewerkers een tijd niet hebben kunnen werken na de traumatische ervaring. Ze werden beide bekogeld met servies toen ze probeerden de cliënt in de separeer- of ’resocialisatiekamer’ te krijgen. De een kreeg een theeglas tegen zijn kaak gesmeten, de ander kreeg met kracht een koffiekopje op zijn gezicht waardoor hij een neusbotbeschadiging opliep, waaraan hij moest worden geopereerd. De een eist 910 euro, de ander 2.570.

Tijdens de zitting werd door advocaat V. de Haas harde kritiek geuit op het isoleercelregime waaraan zijn cliënt een half jaar zou zijn blootgesteld . ,,Ik lees in de aangifte dat ’overmatig lachen in de gang’ reden was gezien om mijn cliënt weer met drie man in de richting van de isoleercel te leiden. Dat duidt niet op professionaliteit.’’

Ook het vakjargon van de hulpverleners geeft in de ogen van de raadsman aan hoe makkelijker gedacht wordt over de isoleermaatregel. ,,Ik lees ’als hij niet wil gaan we hem fysiek helpen’. Begeleiders praten heel makkelijk over iemand in de isoleer zetten. Hem daar de hele dag laten zitten is blijkbaar een gewoonte daar. In zo’n context begrijp ik dat mijn cliënt daar agressief van wordt. Dat gedrag wordt veroorzaakt door het onrechtmatig handelen van Reigersdaal en haar begeleiders.’’

Tijdens de zitting was niemand van Reigersdaal aanwezig. Ook de cliënt van De Haas was niet naar de zitting gekomen. De precieze toedracht van de incidenten (waarvoor door in totaal door vijf Reigersdaalmedewerkers aangifte is gedaan) viel dus moeilijk te reconstrueren. Inmiddels zit de cliënt in Noorderhaven (Julianadorp). Daar gaat het goed.

Aanklacht

Mishandeling en poging tot zware mishandeling. Mounir D. (25), ex-cliënt van Esdégé-Reigersdaal, komt er niet best af in de dagvaarding. De Alkmaarse rechtbank kreeg te horen dat hij vorig jaar bij drie incidenten vijf medewerkers van de instelling had aangevallen. Zijn raadsman probeerde de gebeurtenissen te pareren met een aanklacht tegen het separeerbeleid van de instelling.Twee van zijn vermeende slachtoffers claimen alle extra kosten die ze hebben moeten maken als gevolg van hun mishandeling. Een heeft zelfs berekend hoeveel extra uren de verwarming thuis heeft staan snorren terwijl hij thuis zat.

D., verstandelijk beperkt, schizofreen en autistisch, zou op 14 oktober 2016 in Heerhugowaard tijdens een woedeaanval een medewerkster van Reigersdaal in haar buik gestompt en geschopt hebben. Een dag later zou hij medewerker hebben ’gestoken of geprikt met een mes’ met de bedoeling hem ’zwaar lichamelijk letsel toe te brengen.’ De medewerker zou acht keer gestoken zijn en een steekwond en diverse sneetjes in de borstkas aan overgehouden hebben. Later bleek dat het een bot botermesje betrof.

Neusbeen

Op 1 november had hij drie Reigersdaal verpleegkundigen mishandeld door met servies te smijten. De eerste liep een scheefstaand neusbeen op nadat hij met volle kracht met een koffiekopje was geraakt. Een andere kreeg een theeglas tegen zijn kaak gesmeten en een derde kreeg schoppen en stompen tegen haar lichaam en een knie in haar gezicht. De drie waren uitgerukt om dat ze vermoedden dat Mounir D. weer een aanval van agressie zou krijgen; ze wilden hem in de isoleercel annex resocialisatiekamer stoppen. Bij de aangiftes gaven de personeelsleden aan dat D. veel onrustige buien heeft. En dat hij vaak in de ’isoleer’ belandt. D. zelf verklaarde zijn boze buien door de ’slechte behandeling’ die hij in Heerhugowaard zou krijgen. Hij zou grote delen van zijn tijd daar naakt in de separeercel hebben doorgebracht.

De geweldsincidenten waren aanleiding om D. over te plaatsen naar Noorderhaven in Julianadorp. Daar ging het op 10 februari van dit jaar weer mis toen hij in het kantoor een woedeaanval kreeg tijdens een telefoongesprek met zijn vader. Volgens de aangifte zou hij met computers en beeldschermen gegooid hebben. Inmiddels is de rust weergekeerd, meldde zijn begeleidster uit Noorderhaven. Die omschreef haar cliënt verrassenderwijs als ’een lieve knuffelbeer’.

Signaal

Officier van justitie E. Visser zat duidelijk met de zaak in zijn maag. „In dit geval zijn de mogelijkheden van rechtspraak meer symbolisch van aard. Contact met de reclassering heeft weinig zin, een werkstraf ook niet. We houden eigenlijk weinig over. Toch wil ik ook een signaal richting slachtoffers geven. Die mensen hebben pijn gehad.” Hij kwam uit op een eis van zes weken voorwaardelijk celstraf met een proeftijd van een jaar. „Dat neemt de slachtoffers serieus.” De vorderingen vond hij onvoldoende onderbouwd om ze toe te wijzen.

Raadsman V. de Haas noemde de behandeling van zijn cliënt bij Esdégé-Reigersdaal ’onmenselijk’.

Uitspraak 28 juli.

Meer nieuws uit Alkmaar

Lees hier de digitale editieVolg ons