Kruimelspoor van kleurige stenen door Zaanstad om mee te nemen

Deze stenen worden achtergelaten om gevonden te worden.© Foto’s Ron Amesz

Ron Amesz
Zaanstad

Ze liggen voor het oprapen, de prachtig beschilderde bijna vuistgrote stenen die regelmatig in de Zaanstreek op straat gelegd worden.

Kleine kunststukjes, soms lijkend op mandala’s, soms iets anders voorstellend. Ze zorgen voor een kruimelspoor van onverwacht geluk. Alsof Klein Duimpje de mensheid de weg wijst naar een mooiere wereld.

Het zijn cadeautjes uit het hart. Neergelegd door ’June Artz-Art’. Wie zij precies is hoeft niet publiekelijk bekend te worden. Want daar gaat het niet om. Ze zouden van iedereen afkomstig kunnen zijn: van u, van uw buurvrouw, van een geliefde, van een vreemde die goed doet. De stenen fungeren als vrolijke ochtendgroet, als schouderklopje na een zware dag, als glimmende knipoog in de nacht. De mensheid kan zoiets best gebruiken. Zeker in een tijd van haat, egoïsme, terrorisme en natuurgeweld. Want je wordt niet altijd vrolijk van het leven.

June kreeg het idee zo’n tien jaar geleden toen ze iets dergelijks op internet zag. Het idee bleef rondspoken tot ze voelde dat het tijd was actie te ondernemen. Vol energie stortte ze zich op het beschilderen van stenen met acrylverf. De stenen die bedoeld zijn voor buiten krijgen vier laklagen, de stenen voor binnen twee. De afbeeldingen zijn meestal opgebouwd uit een stippenpatroon, met volle, soms overlopende kleuren.

Overleden dieren

Op Facebook staan volop enthousiaste reacties van mensen die de straatcadeautjes hebben gevonden of die foto’s ervan zien. Omdat ze met liefde gemaakt en weggegeven zijn. Met fraaie vormen en soms betekenissen zoals de gedenksteentjes voor overleden dieren (te herkennen aan een silhouet van bijvoorbeeld een konijn, hond of vogel). Kleine schilderijtjes, sinds kort ook wel eens met een Arabische tekst. Stenen om te vinden en te houden of om juist ook weer door te geven aan iemand die zo’n gebaar nodig heeft.

De stenen komen uit Italië, uit Spanje, uit de directe woonomgeving of soms gewoon uit de winkel. Met een voorkeur voor ’beach pebbles’, gladde ovalen. Omdat er veel belangstelling voor is zet June nu op sociale media berichten met aanwijzingen over de locaties. Niet iedereen durft de stenen mee te nemen. Daarom staat sinds kort onderop een verwijzing. Want deze stenen worden achtergelaten om gevonden te worden.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.