Geldzucht wint van groene bouw in Oostzaan

Dit gaat dus niet in Oostzaan gebouwd worden.© Artistieke impressie

Dominic Schijven
Oostzaan

Het had zo mooi groen kunnen zijn. Oostzaan als voorloper met een van de eerste compleet groene straten van Nederland, maar de Oostzaanse gemeenteraad verkiest geld. Het oude Radio 9-terrein in Oostzaan krijgt woningbouw, maar er komen niet zoals verwacht de groene Tangramhuizen van Eva Stache.

De gemeenteraad heeft besloten het terrein de bestemming ’wonen’ te geven, maar wil dat het Radio 9-terrein openbaar aanbesteed wordt. Het terrein gaat dus straks naar de hoogste bieder, hiermee is het project voor de Tangramhuizen zo goed als buitenspel gezet.

„Ik ben teleurgesteld”, reageert Eva Stache op de beslissing. „Ik heb met open mond zitten luisteren naar de besluitvorming. Ik had klapperende oren.”

Oostzaan heeft besloten op initiatief van René Blokzijl van de VVD dat het terrein voor wonen wordt ingericht, maar dat iedere ontwikkelaar nog de kans krijgt daar te ontwikkelen, ’want dat is een financiële kans voor Oostzaan en haar inwoners.’

Architect Stache is pionier als het gaat om duurzaam wonen. Ze had het project bedacht dat Radio 9 zou omtoveren tot groen schiereiland met 14 Tangramhuizen. Dat zijn huizen van top tot teen bedekt met vegetatie, geïsoleerde ramen en zonnepanelen. Daarmee wordt het huis qua energieverbruik zelfvoorzienend en milieuvriendelijk.

Eva Stache© Foto Dirk Jongejans

Het woningbouwproject maakt gebruik van het zogenoemde collectief particulier opdrachtgeverschap (CPO). Dat maakt goedkope starterswoningen mogelijk, omdat het ontwikkelaars omzeilt. Bewoners hebben meer vrijheid om zelf hun huis en straat vorm te geven.

Stache loopt al een jaar of tien met het idee van de Tangramhuizen. Het project stond nu volledig in de steigers. Financier Rabobank stond klaar, er waren al gegadigden als woonzoekers, wethouder Joop Klinkhamer was enthousiast en er stond al een infoavond gepland.

Bij een presentatie een jaar eerder was de gemeenteraad enthousiast. Stache had er geen rekening mee gehouden dat de gemeenteraad op het laatste en beslissende moment een ommekeer zou maken.

Angst

Het hielp ook niet dat de hele fractie van GroenLinks zich onttrok aan de discussie uit angst voor het verwijt van belangenverstrengeling. Een inmiddels opgestapte bestuurder van GroenLinks had deel uitgemaakt van het project.

Dat op het laatste moment andere ontwikkelaars als gegadigden voor Radio 9 aanklopten was reden voor twijfel onder raadsleden over het Tangramproject. Vandaar dat nu toch openbaar wordt aanbesteed. Op die manier is er een heel kleine kans dat de CPO een kans maakt, zegt Stache.

„De raad heeft blijkbaar niet begrepen wat het project inhoudt. Het is een idealistisch en onschuldig project”, zegt de architect. Ze geeft aan dat voor 8 ton de grond van het terrein gereinigd zou worden en daarna het project zou worden overdragen aan CPO. De bedoeling was er betaalbare woningen neer te zetten. Ze had de ommekeer niet verwacht. „Ik was continu in gesprek met gemeente. We hebben er samen aan gewerkt.”

Het werk lijkt ongedaan gemaakt, maar Stache gooit de handdoek nog niet in de ring. ,,We gaan met de gemeente in gesprek hoe met de ontstane situatie om te gaan. Alle wensen van de raad kunnen we immers oplossen en dus bouwen op korte termijn. Er is een ruime belangstelling van Oostzaners voor deze duurzame woningen.’’

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.