Programma's dodenherdenking en bevrijdingsfeesten

IJMOND

In verband met 65 jaar Bevrijding zijn er de komende dagen, naast de gebruikelijke festiviteiten op 5 mei, nog allerlei andere activiteiten in de regio. In de diverse gemeenten zijn er speciale programma's ingelast. Bijgaand een overzicht

Beverwijk

Dinsdag 4 mei

13.30-16 uur: kienen voor senioren in café Carillon aan het Pres. Kennedyplein 5.

Bij de herinneringsplaquette op het gevel van het stationgebouw begint om 11.30 uur de herdenking van de razzia van 16 april 1944. Hieraan wordt onder meer meegewerkt door leerlingen van basisschool de Wilgenroos, die een declamatie verzorgen. Om 12.30 uur is er een kranslegging bij het Indië-monument op het Kuenenplein. De jaarlijkse herdenking bij het monument op het Westerhoutplein begint dit keer om 18.30 uur. Er worden kransen gelegd door de burgemeester, de Britse oorlogsveteraan Arthur Walburton (gast van de gemeente Beverwijk) gevolgd door diverse delegaties. Leerlingen van de Bethelschool verzorgen hier een declamatie. De herdenking op begraafplaats Duinrust begint om 19.15 uur in de ontvangstruimte. Na het openingswoord, een muzikaal intermezzo van het Liturgiekoor IJmond en een toespraak door ds. Wessel Westerveld, volgt wederom muziek en een declamatie. Hierna worden alle aanwezigen uitgenodigd om samen met de burgemeester deel te nemen aan de stille tocht langs de oorlogsgraven.  Kort voor acht uur wordt er verzameld op het grasveld bij de oude ingang van de begraafplaats, waar na een declamatie door leerlingen van het Kennemer College, de oorlogsslachtoffers herdacht worden.

5 mei

9-18 uur: Nationale Straatvoetbaldag in de Olmenstraat (op het rode plein achter de Plantage). De organisatie is in handen van Street Rulez. Inschrijven is vooraf mogelijk via straatvoetbaltoernooi@hotmail.com of bij Street Rulez op de pleinen. 9-12 uur: kindervrijmarkt in winkelcentrum Beverhof.

Heemskerk

Dinsdag 4 mei

10-18 uur: kermis op het Nielenplein. 19.10 uur: Iedereen kan zich voor de jaarlijkse herdenking verzamelen op het plein voor het gemeentehuis. Voorafgegaan door muziekvereniging St. Ceacilia vertrekt de stoet om 19.20 uur naar het Vredesmonument in de kerkhofmuur van de Dorpskerk. Daar wordt een gedicht voorgelezen door een lid van het Comité Herdenking 4 mei. Burgemeester Nawijn houdt daarna een toespraak. Aansluitend draagt een leerling van basisschool De Kariboe een gedicht voor. Daarna wordt de Last Post gespeeld door een trompettist van St. Caecila. Na de twee minuten stilte en het Wilhelmus worden kransen gelegd door onder meer een delegatie van de Royal British Navy. Om 20.20 uur worden er kransen gelegd op de oorlogsgraven. Scoutinggroep St. Adelbertus vormt hiervoor een erehaag en legt ook bloemen bij de door hen geadopteerde 'Algemene Steen' voor alle gevallenen in Heemskerk.

5 mei

10-10.10 uur: ontsteken van bevrijdingsvuur op het Kerkplein. 10-12 uur: bevrijdingslunch voor genodigden op het Nielenplein. 10-22.30 uur: kleine kermis op het Nielenplein. 12-17 uur: optredens op podium Nielenplein. 10-16 uur: diverse activiteiten in centrum en omgeving zoals demonstraties van de scouting, antieke voertuigen, behendigheidsspelen en ponyrijden. 11-16 uur: bungee trampoline aan Zaalberglaan. 9.30-22 uur: optreden Corus Big Band op Nielenplein.

Wijk aan Zee

Dinsdag 4 mei

19.15 uur: In de dorpskerk aan het Julianaplein begint een herdenkingsdienst. Aansluitend is er een stille tocht naar en kranslegging bij het monument aan het eind van De Zwaanstraat. Daar wordt vervolgens twee minuten stilte in acht genomen.

Velsen-Noord

Dinsdag 4 mei

9.55 uur: Namens de directie en medewerkers van Corus Staal wordt een krans gelegd bij het herdenkingsmonument aan de Wenckebachstraat. Ook wordt een krans gelegd bij het gedenkteken dat werd opgericht ter herinnering aan de dwangarbeiders uit de oorlogsjaren. Het Corus Orkest zorgt voor de muzikale begeleiding.

5 mei

10 uur: opening festiviteiten op het Stratingplantsoen. De burgemeester hijst de vlag samen met de vredesvlag van Vrouwen voor Vrede. Kinderen van De Triangel laten 65 ballonnen de lucht in gaan. Daarna volgt een toespraak door de burgemeester en het voorlezen van enkele gedichten. 11 uur: sportactiviteiten van FC Velsenoord op het terrein bij De Mel. Daar staat ook een springkussen. 11 uur: start van het programma in de feesttent bij De Mel met optredens van De Klavierschippers met een smartlappenkoor (11 uur), het Schulpenkoor (11.45 uur), wederom De Klavierschippers (12.15 uur) en van 14 tot 16.30 uur Die Hofstädter Musikanten uit Loosduinen. 11-16.30 uur: foto-expositie in buurtcentrum De Mel over de bevrijding, tevens tentoonstelling kindertekeningen en gedichten. Ook zijn er buiten oude legervoertuigen te bezichtigen met hierbij een jeep waar belangstellenden in mee mogen rijden voor een rondje door het dorp. 14 uur: kindertheater in buurtcentrum De Mel door Carlo Snoek.

Uitgeest

Dinsdag 4 mei

18 uur: De herdenking bij het monument bij het Kooghuis langs het spoor begint.  19 uur: start er een herdenkingsprogramma in de Dorpskerk aan de Castricummerweg, met muzikale bijdragen van het Haarlems vrouwenkoor Malle Babbe en er wordt poëzie voorgedragen door leerlingen van de Uitgeester basisscholen. Speciale gast, via Herinneringscentrum Kamp Westerbork, is mevrouw Ria Boxtart. Ze verloor op dramatische wijze haar vader tegen het einde van de oorlog en vertelt dan ook welke invloed dat op haar leven heeft gehad. Aansluitend gaan de aanwezigen in stoet naar het plein van het gemeentehuis. Daar begint de herdenking om ca. 19.45 uur. Co van Tongeren blaast op de trompet de 'Last Post', gevolgd door twee minuten stilte, het spelen van het Wilhelmus door de Uitgeester Harmonie. Daarna draagt Dorothé Rodenburg een eigen gedicht voor. Tenslotte worden er bloemen en kransen gelegd.

5 mei

10 uur: kinderen met versierde fietsen verzamelen zich bij de Fietsshop Uitgeest aan de Beatrixlaan en begeleiden de fakkellopers langs de Middelweg naar het gemeentehuis. 10.30 uur: ontsteken bevrijdingsvuur en loslaten vredesduiven van postduivenvereniging Vliegende Veugels. 11-18 uur: show van oude klassiekers/oldtimers. Voor de jeugd is er een luchtkussen, stoep krijten, schminken en graffitispuiten. 11-13 uur: diavoorstelling van Banc Beentjes over het verleden van Uitgeest in het Regthuys. 12-16.45 uur: programma in De Zwaan met optreden Zwanenkoor (12 uur), gedicht door Wil Schavemaker-Matton (12.35 uur), muziekensemble The Incredibles (12.45 uur), Time Square (13.30 uur), demonstratie countrydansen van de Anbo Line Dancers (14.05 uur), The Incredibles (14.15 uur), Time Square (15 uur) en de rockgroep Speed Chaser (15.45 tot 16.45 uur).

Castricum

Dinsdag 4 mei

18.15 uur: In de dorpskerk begint een herdenkingsdienst. Aansluitend gaat om 18.50 uur het gezelschap in een stille tocht vanaf de begraafplaats bij de Dorpskerk, waar de burgemeester een krans legt op de oorlogsgraven, richting het toegangspad naar het Monument voor de Gevallenen nabij de Kemphaan. Daar begint om 19.40 uur een herdenkingsplechtigheid. In Limmen begint om 16.30 uur een herdenking op de begraafplaats van de protestantse gemeente aan de Zuidkerkenlaan. In de Corneliuskerk begint om 18.30 uur een dienst, waarna men in stille tocht richting het Monument voor de Gevallenen in Castricum loopt. Voor de inwoners van Akersloot begint de stille tocht naar het Vredessymbool om 19.45 uur bij de protestantse kerk aan het Dielofslaantje. Het programma bij het Vredessymbool start om 19.50 uur. De herdenkingsdienst voorafgaand aan de stille tocht begint om 19 uur.

5 mei

10, 11 en 12 uur: gratis toegang tot de film (ca. 33 minuten) 'Ik wist niet wat oorlog was' in de Corso Bioscoop.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.