Nieuwe actie: Praat over je gevoel

Matthie Bergman
Hoorn

De West-Friese jongeren van Project 2strijd gaan zich meer richten op het aanmoedigen van leeftijdsgenoten om onderling over hun gevoelens te praten. „Nog kroppen ze die te veel op, waardoor ze bijvoorbeeld depressief kunnen raken’’, aldus de groep.

Casper Los: „We zijn al begonnen met proefgastlessen voor groepen in de tweede klassen van middelbare scholen, want op die leeftijdsgroep richten we ons. In de eerste klas is het nog allemaal nieuw voor ze. Pas in de tweede klas ontstaat min of meer het groepsgevoel. We richten ons op alle eventuele knelpunten in de klas, want overal leven wel problemen, zijn er botsingen.’’

Faraaz Ramdjanbeg, Caper Los en Rens de Best van 2strijd tonen een video van een optreden op het Trinitas-college in Hoorn. Daarop is te zien hoe ze eerst vertellen over hun eigen ervaringen en gevoelens.

Rens bijvoorbeeld vertelt hoe hij een vriend is verloren. Vervolgens weten ze in een spelvorm de leerlingen zover te krijgen dat zij hun schroom overwinnen en ook ’bekennen’ dat ze ergens mee zitten of hebben gezeten.

Zo vertelt een jongen over de dood van zijn broer, waar de rest van de klas nog niets van wist. Anderen vertellen over keren dat ze slachtoffer waren van pesten. Met enige regelmaat moeten de jongeren hun tranen wegvegen.

Ook dit project heeft al zeer goede resultaten geboekt. Faraaz: „Alle kinderen trokken daarna veel meer naar elkaar toe. De sfeer werd veel beter, de onderlinge band ook. Dat is belangrijk, want de jongeren in een tweede klas trekken daarna nog jaren met elkaar op. Dus hoe beter de band, hoe beter ze bij elkaar terecht kunnen met problemen.’’

Ook hebben ze op uitnodiging een gastoptreden verzorgd tijdens de Bavo-dag die werd gehouden in de kathedraal van Haarlem.

De eigen ervaringen hebben de groep doen beseffen dat het soms goed is als een jongere over problemen praat met iemand die geen familielid of vriend is. Casper: „Iemand die wat meer van je afstaat, heeft vaak onverwachte invalshoeken.’’

En praten is hard nodig, zo stellen ze alle drie: „Mensen kunnen elkaar heel veel vertellen, maar toch niets zeggen. Vaak zijn ze dan bang voor de mening van de ander of zijn ze bang te worden uitgelachen. Maar praten moet, anders kunnen de opgekropte emoties hoog oplopen’’, aldus Rens.

Project 2strijd wil na de zomervakantie echt beginnen met de gastlessen. Daarbij zorgen ze ook voor nazorg via de West-Friese Stichting Praat.

Vanuit dit idee is nog een nieuwe actie voortgekomen. Project 2strijd wil siliconenbandjes uitgeven met de tekst: ’Ik praat’.

Casper: „De drager geeft hiermee aan dat hij open staat voor een ander, ook een vreemde, ook een oudere. Dat hij ervaringen en gevoelens wil delen. Met zo’n bandje zeg je ook: ik zal je niet uitlachen, waar je ook mee komt.’’

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.