Boeren vrezen waterberging bij Burgerbrug

Boeren vrezen waterberging bij Burgerbrug. Foto: Archieffoto HDC Media

Redacteur Schagen
burgerbrug

Agrariërs in de directe omgeving zien een waterberging bij zorgboerderij Croon en Bergh in Burgerbrug niet zitten.

Ze vrezen nog meer overlast van ganzen, aangezien ze er een hard hoofd in hebben dat het een droge waterberging zal zijn, zoals de opzet is van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier.

HHNK wil 3,5 ha grond inrichten als waterberging en natuur. De Raphaëlstichting wil als beheerder van de zorgboerderij in het gebied een theehuis en boerderijwinkeltje inrichten.

De waterberging is bedoeld om bij hevige regenval overtollig water uit de polder vast te houden om dat later weer af te voeren. Is er geen extra berging nodig, dat staat het gebied gewoon droog, is de opzet.

Maar agrariërs vrezen dat de praktijk anders zal zijn. ,,Bemaling door een windmolentje moet zorgen dat het droog blijft, maar wij voorzien dat dat niet afdoende gebeurt’’, stelt akkerbouwer en buurman Gerard Poland ook namens andere agrariërs uit de buurt.

Dat betekent natte grond, wat ganzen aantrekt. En daarvan zijn er al te veel in de omgeving, stellen de agrariërs. Ze betekenen overlast door het vele gras dat ze vreten en uitwerpselen die ze achterlaten.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.