Cao-eis FNV Metaal: ’Meer vast personeel bij Tata Steel’

1/2
IJmuiden

Tata Steel moet vierhonderd mensen in vaste dienst nemen. Het betreft een groep mensen die nu op uitzend- of inhuurbasis voor het staalconcern werkt.

,,Door hen vast aan te stellen, krijgen ze ook meer perspectief. Ze hebben dan veel meer arbeidsrechten”, stelt FNV Metaal-bestuurder Aad in ’t Veld. Hij zegt dat voor de aftrap van de onderhandelingen voor een nieuwe cao voor de negenduizend medewerkers voor het staalbedrijf.

De vakvereniging haakt met dit voorstel in op een onderzoek vorig jaar naar de werkdruk onder het personeel van Tata Steel. Die bleek schrikbarend hoog te zijn. Een van de maatregelen was het opvullen van arbeidsplaatsen door uitzendkrachten. Deze afspraak is echter onvoldoende nagekomen, stelt FNV.

Uitgangspunten

Vandaar dat de vakbond wil dat Tata Steel voor 1 juli de vierhonderd vacatures openstelt. Tijdens drie bijeenkomsten konden leden van de vakvereniging zich maandag uitspreken over de FNV-uitgangspunten bij het cao-overleg.

Een ander belangrijk item is de problematiek van de oudere werknemer die door moeten werken tot hun 67ste, maar dat fysiek niet meer aankan. Voor deze categorie heeft FNV een generatiepact bedacht: ouderen kunnen vijf jaar voor hun pensioenering voor de helft van de normale arbeidstijd werken. Hun pensioenopbouw loopt gewoon door. De vrijgekomen ruimte wordt opgevuld door een jongere die door de senior wordt begeleid.

Voorwaarde is wel dat degene die het kalmer aan wil doen zestig-plus óf 45 jaar in dienst is. Voor deze regeling geldt een maximumperiode van vijf jaar. Als laatste punt gaat FNV Metaal uit van een loonstijging van 2,5 procent voor het personeel, evenveel als de landelijke FNV.

Volgens In ’t Veld dekt de toename van de lonen, die voor alle lagen binnen de organisatie geldt, de inflatie en is er sprake van een ’nette verbetering van de koopkracht’.

,,De huidige economie - en ook Tata Steel - draait weer op volle toeren. Logisch dat de medewerkers willen delen in het succes.” De cao geldt voor de periode van een jaar.

De FNV-onderhandelaar verwacht dat Tata Steel niet een-twee-drie met de eisen akkoord gaat. ,,De maatregelen kosten nogal wat. En wat dat betreft is de onderneming vaak een kruidenier.’’ De leden gingen akkoord met de uitgangspunten voor de onderhandelingen die 8 maart beginnen.

Meer nieuws uit Kennemerland

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons