Betere nazorg na borstkanker kan

Van onze verslaggever
Maastricht

Kankerbehandelaars hebben vaak onvoldoende oog voor de pijnlijke ophoping van lymfevocht (oedeem) in de arm na een borstkankeroperatie. Duizenden vrouwen per jaar in Nederland raken hierdoor in meer of mindere mate gehandicapt.

Dat blijkt uit een belangwekkende studie door de Universiteit van Maastricht. Veel vrouwen kunnen hun arm en/of hand, na het ondergaan van een ’okselkliertoilet’ (het chirurgisch wegnemen van lymfeklieren uit de oksel), nauwelijks nog gebruiken. Velen omhullen de gezwollen arm vaak jarenlang noodgedwongen met een huidkleurige elastische kous.

Volgens plastisch chirurg in opleiding Tiara Lopez Penha onderschatten veel artsen deze ernstige complicatie bij hun patiënten. Zij deed onderzoek naar zowel de oorzaken als de gevolgen van lymfe-oedeem bij enkele tientallen patiënten. Vrouwen gaven aan in hun dagelijks leven vaak grote hinder te ondervinden van de ingezwachtelde dikke arm.

Lichtvoetig

Toch wordt dikwijls lichtvoetig met deze complicatie omgegaan, stelt Lopez Penha in haar proefschrift. „Artsen richten zich, deels begrijpelijk, uitsluitend op het bestrijden van de borstkanker en vinden eigenlijk dat de patiënt ’blij moet zijn dat zij nog leeft’.

Natuurlijk zijn patiënten gelukkig dat zij er nog zijn. Maar hun werkelijkheid is ook dat de pijn in de arm en het niet goed meer kunnen gebruiken ervan, de kwaliteit van leven na borstkanker ernstig beïnvloedt. Daar zouden artsen beslist meer aandacht voor moeten hebben.”

Dr. Lopez Penha promoveerde woensdag op haar studie, waaraan ze vier jaar werkte. De opmerking die zij veelvuldig van vrouwen hoorde en die indruk op haar maakte, was: „Die elastische kous om mijn pijnlijk gezwollen arm doet mij elke dag opnieuw herinneren aan mijn borstkanker…” Uit het onderzoek van Lopez Penha blijkt dat er sterke aanwijzingen zijn dat de ontregeling van de lymfe-afvoer minder vaak voorkomt na borstreconstructie.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.