Alkmaar: Eén gemeentesecretaris tegelijk graag

Coen Aalders

Gerard van Engelen
Alkmaar

De benoeming van een nieuwe tijdelijke gemeentesecretaris in Alkmaar is in strijd met de gemeentewet. De zittende secretaris Coen Aalders was op dat moment (in mei) namelijk nog in functie. En een gemeente mag maar één secretaris hebben.

Burgemeester en wethouders van de stad zijn daarmee dus juridisch uit de bocht gevlogen, stelt de raadsman van de gevallen topambtenaar, Ed van Meer.

Protocol

Burgemeester Piet Bruinooge stelde gisteren in deze krant dat er geen wetten overtreden zijn met het schorsen van Aalders, in april. Aalders was benoemd volgens het protocol bij gemeentelijke herindelingen, en hoorde in functie te blijven tot er een nieuwe secretaris is. Op 12 mei is oud-directeur Wendy Pelk aangewezen voor die functie. Met een tijdelijke status weliswaar. Niks aan de hand dus, zegt Bruinooge. Daar zijn Aalders en zijn advocaat het niet mee eens. Twee gemeentesecretarissen is volgens hen in strijd met de gemeentewet. ,,Die maakt slechts de benoeming van één secretaris mogelijk.'' Daarmee is het duel tussen college en de weggestuurde (en op last van de rechter weer in dienst genomen) topambtenaar een potje juridisch schermen voor fijnproevers geworden.

Uit de bocht

,,Het college vliegt juridisch geheel uit de bocht. En dat alles om maar te proberen zich aan de zaak te ontworstelen'', zegt Van Meer.

,,Wij weten dat het college inmiddels een adviesaanvraag aan de Ondernemingsraad van gemeente Alkmaar heeft gericht, waarin wordt gevraagd positief te adviseren over de benoeming van Wendy Pelk tot gemeentesecretaris en algemeen directeur van Alkmaar. Zij is dan dus niet meer waarnemend, maar echt gemeentesecretaris.'' Van Meer schat in dat ook deze 'truc van het college' in de bodemprocedure zal sneuvelen. ,,Ik vraag mij af in hoeverre mevrouw Pelk en de ondernemingsraad zich nog voor het karretje van het college laten spannen. Uit de adviesaanvraag aan de OR blijkt expliciet dat Pelk niet de gedroomde kandidaat van het college is. Zij laat zich dus gebruiken als tussenpaus.''

Onrustig

De politiek wordt inmiddels ook onrustig. De PvdA-fractie wil inzage in alle stukken en een discussie in de gemeenteraad. Deze krant heeft inmiddels, met een beroep op de Wet Openbaarheid Bestuur, ook een verzoek tot inzage gedaan.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.