Oud-Heemskerker zou miljoen krijgen voor moord op Paarlberg

© Archieffoto HDC Media

Redacteur Kennemerland
IJmond

De oud-Heemskerker Martijn de H., die momenteel in Frankrijk vastzit op verdenking van een dubbele moord, is in het voorjaar van 2010 gevraagd om vastgoedmagnaat Jan-Dirk Paarlberg te liquideren. De H. had de indruk dat de opdracht uit de hoek van de familie Endstra kwam. Hij zou een beloning van een miljoen euro krijgen voor de moord.

Dit bevestigt een Belgische journalist aan deze krant naar aanleiding van een onderzoek van maandblad Quote en misdaadsite Crimesite.nl naar de erfenis van Willem Endstra. Het dossier van de in 2004 geliquideerde ’Bankier van de onderwereld’ verschijnt vandaag.

De Belgische journalist heeft enkele keren contact gehad met de voormalig Heemskerker, die momenteel in Frankrijk vast zit op verdenking van de moorden op Miguel Soarez da Silva (36) en zijn zakenpartner Josephine Cali (37). De H. heeft kort na zijn aanhouding bekend.

De oud-Heemskerker is jarenlang exploitant geweest van twee Fletcher Hotels in Antwerpen. In november 2007 zijn deze hotels failliet verklaard. Sindsdien verkeerde hij in geldnood en struinde Antwerpen af op zoek naar geldwoekeraars die hem een bedrag van één tot vier miljoen euro wilden lenen. Het geld zou De H. nodig hebben gehad om zijn zakenpartner uit te kopen en om een kasteeltje in het Noord-Franse Sedan te verbouwen. Omdat het hem niet lukte een lening te krijgen bij de bank, zocht hij geldschieters uit het criminele circuit.

Tijdens een bezoek aan Nederland werd hem een miljoen euro aangeboden. In ruil daarvoor moest hij Jan-Dirk Paarlberg omleggen. De H. vond Paarlberg een sympathieke man en weigerde.

In september 2011 probeerde De H. het kasteeltje te verkopen aan Soarez da Silva en Cali, maar het pand was al verkocht op een veiling. Toen de investeerders hierachter kwamen, ontstond een ruzie. De oud- Heemskerker heeft verklaard uit paniek vijf kogels op de Belgen te hebben afgevuurd. De verdachte verliet hierna de plek van de moord, maar keerde later terug om de bezittingen van het echtpaar mee te nemen. De man was toen al overleden, maar de vrouw bleek nog in leven. De H. heeft haar met de kolf van het pistool doodgeslagen.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.