BUCH-gemeenten verloven zich

Henk Jan den Ouden
Castricum

Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo krijgen vanaf 2017 een gezamenlijke ambtenarenorganisatie, die wordt betaald uit een gezamenlijke pot. De gemeenten houden wel de uitgaven aan bijvoorbeeld wegen, zorg en cultuur in eigen hand.

Dat hebben de vier gemeenteraden besloten. Zij vergaderden woensdagavond in het gemeentehuis van Castricum. Eerder op de dag hadden de colleges van b en w van de vier gemeenten al hun fiat gegeven. ,,Vandaag verloven we ons, en per 1 januari 2017 gaan we trouwen’’, zo zei de Castricumse fractievoorzitter Roel Beems van CK&G het.

Niet iedereen had zin in het huwelijk. ,,Een sprong in het duister’’, vond Frits-David Zeiler van de Berger Gemeentebelangen, en Willem Gomes van de NCPN Heiloo waarschuwde dat ’de winsten zoals hier gepresenteerd nooit behaald gaan worden.’’ Ook de PvdA in Heiloo stemde tegen.

Maar verder was iedereen voor, ook Guus Krom van de Uitgeester Vrije Partij, die eerlijk toegaf dat het hele proces haar in eerste instantie ’angst aanjoeg’. ,,Maar nu zullen we ons ervoor inzetten.’’ En dus, zo verwoordde Marjo Husslage van de Castricumse SP het, komt er straks ’één keuken met vier menu’s’.

Minder kwetsbaar

Het gaat om een ambtelijke fusie; de vier gemeenteraden gaan het gezamenlijk ambtenarenapparaat, de Werkorganisatie BUCH, aansturen. De gemeentehuizen blijven allemaal open. De werkorganisatie moet 10 procent goedkoper gaan werken dan nu. Dat betekent vooral, dat de komende jaren tientallen banen gaan vervallen, echter zonder gedwongen ontslagen.

De gemeenten besparen hiermee samen over vier jaar 5,3 miljoen per jaar. Hiervan wordt 60 procent geïnvesteerd in kwaliteitsverbetering van het ambtelijk apparaat en de rest vloeit terug naar de gemeenten. Verder denken de gemeenten dat de nieuwe Werkorganisatie minder kwetsbaar en kwalitiatief beter is. De raden aanvaardden woensdagavond ook het bedrijfsplan, waarin staat hoe de Werkorganisatie eruit gaat zien en welke taken deze krijgt.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.