Rente

Joan Haan

De effectenbeurs gaat steeds meer op een flipperkast lijken. De ene week levert de index enkele procenten in, de week daarop is het weer feest en groeien de bomen tot in de hemel.

Sinds de correctie medio augustus toen de Chinese beursballon knapte, is het op de beursvloeren overal ter wereld uitermate onrustig. Eén van de grootste twistpunten is het beleid van de Fed, het stelsel van de Amerikaanse centrale banken. Gaat de rente na jaren nu eindelijk omhoog, of wordt het besluit opnieuw uitgesteld?

Als we de Amerikaanse economie in ogenschouw nemen is de keus snel gemaakt. Het gaat daar gewoon goed. De huizenmarkt, ooit een reden voor de Amerikaanse crisis, is hersteld, het aantal banen groeit gestaag en ook de werkloosheid daalt.

Het wordt tijd dat de Fed spierballen toont. Na jarenlang miljarden dollars in de economie te hebben gepompt en daarmee de rente kunstmatig zeer laag te hebben gehouden, kan de geldkraan worden dichtgedraaid en de rente heel langzaam worden verhoogd. Dat hoort ook bij een gezonde economie. Dat de aandeelhouders dat niet leuk vinden, jammer maar het moet toch eens. Blijven treuzelen wakkert de onrust alleen maar aan. Dus toon als Fed nu eens leiderschap en verhoog dinsdag, als de raad weer bijeen is, de rente.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.