Krantenbezorger werkt voor oorlogsvriendin in Oekraïne

heiloo

De 85-jarige Jaap Swart uit Heiloo staat om vier uur op om het Noordhollands Dagblad en De Telegraaf te bezorgen. Wat hij verdient, stuurt hij allemaal naar zijn 83-jarige vriendin Nadezda Haritonovna Gavriljuk in Oekraïne.

Hun kennismaking dateert van 1943, toen Jaap Swart in Osnabrück bij een bakkerij te werk was gesteld. Vlakbij woonde een groep jonge Russische meisjes, dwangarbeidsters in een zeepfabriek in de stad. Eén van hen was Nadezda. Jarenlang verloor hij haar uit het oog, maar in 2003 kwam hij weer in contact met haar.

Nu loopt hij kranten voor zijn verre vriendin. ,,Het vroege opstaan kost me geen moeite hoor, welnee. En met een beetje geluk ben ik iets na zes uur klaar.'' Swart doet zijn ronde in de auto, sinds hij twee keer met zijn fiets omviel. ,,Maar misschien pak ik straks toch weer de fiets. Dat is toch veel mooier.''

Al het geld gaat naar Kiev, waar Nadezda in financieel moeilijke omstandigheden leeft. Ze ligt veel op bed, bidt iedere avond en leest de bijbel. Met hulp van een loep die Swart voor haar gekocht heeft. ,,Ze kan helaas niet meer zelf schrijven, dat doet haar nichtje nu voor haar.''

,,We hebben indertijd samen zo veel meegemaakt, dat laat je niet los'', zegt Swart. ,,Maar vooral heb ik toen zoveel geleerd van die Russische meisjes. Geleerd om niet te haten. Díe les ben ik nooit vergeten.'' En dan is hij even stil.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.