Van biels naar biels (2 uur, aangepaste versie)

In Oostenrijk zouden ze deze wandelroute als abenteuerlich betitelen. Maar hier geen bergen en gulaschsuppe. We volgen de spoorlijn tussen IJmuiden en Driehuis. Een verbinding uit vervlogen tijden. Een beetje jungle-ervaring komt van pas. De IJmondlijn, IJmuiderlijn of Vislijn was een spoorverbinding tussen IJmuiden en Haarlem die in 1883 werd geopend als zijtak van de spoorlijn Haarlem-Uitgeest. Begraafplaats Westerveld, vanaf 1919 tevens crematorium, kreeg in 1890 een eigen begrafenisstation aan deze lijn. In 1983 werd de lijn opgeheven. Lovers Rail liet er tussen 1996 en 1999 weer treinen over rijden. Plannen met de spoorlijn zijn er veelvuldig maar daar lijkt het voorlopig bij te blijven. Bekijk onder het artikel een fotopresentatie.

De wandeling begint in IJmuiden bij het stootblok aan de Geul tussen het viaduct en het Shell station. Kijk goed uit want er is geen voetpad. Het kost enige moeite om in de juiste cadans te komen. Wandelen gaat het best van biels naar biels want over de stenen breek je je nek. Ritme vinden vraagt concentratie. Wat nog best lastig is want voorbij razende vrachtwagens vinden het zo gezellig volk op de spoorbaan te zien, dat hun getoeter ons enigszins afleidt. Wat in het begin ook voor problemen zorgt, is het feit dat een mens een ingebouwde ’nooit op een spoorbaan lopen’ knop heeft. Je weet dat je geen trein hebt te verwachten maar toch...

Deze route moet het niet hebben van schoonheid, fijne uitspanningen of begaanbaarheid. Je moet er lol in hebben over een spoorbaan te lopen. Vlak voor de bocht waar de pont in het vizier komt, raak je het spoor bijster. Dat wil zeggen, op dat stuk liggen de bielzen dichter bij elkaar. Daar gaat je ritme!

Na de bocht kom je over het spoorviaduct. Of eigenlijk de ’ja, ja, ja het is echt waar, vandaag is .. zoveel jaar’ brug. Er hangen altijd verjaardagsspandoeken.

Voorbij dit punt beginnen bramenstruiken de spoorlijn te overwoekeren. Terwijl langs de kant volgeladen bessenstruiken buigen in de wind. De overweggetjes die we passeren zijn uiteraard buiten werking dus pas op en reken niet op een vrije doorgang. Resten van wachthuisjes en perrons staan fier en standvastig langs de baan.

Wanneer de bramenstruiken echt hinderlijk dreigen te worden is de verlossing nabij. Het spoor wordt dan ineens weer beter begaanbaar.

Sla rechtsaf naar de Nicolaas Beetslaan en vervolg de weg richting (bus)station.

MITZIE MEIJERHOF

Lengte wandeling: 2 uur

Parkeren: In het havengebied of bij het Witte Theater, Kanaalstraat 257, IJmuiden.

Beginpunt: De Geul bij het stootblok. Of even verder tegenover het Witte Theater

Eindpunt: Driehuis, Nicolaas Beetslaan, alwaar de bus stopt die teruggaat naar het havengebied, halte Watertoren.

Hond: Kan mee en hele stukken los.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.