Dader nep-investeringsbedrijven betrapt in Amsterdamse bieb

Martin Menger m.menger@hollandmediacombinatie.nl
Zwaag

De zoektocht naar de oplichter - en zijn mogelijke handlanger - met gefingeerde investeringsbedrijven voerde detective Gerard Wuite naar hartje Amsterdam. Daar werd in een openbare bibliotheek de dader gelokt met zijn eigen wapen: begeerte.

Wuite was door een Grootebroeker in gehuurd. Deze man investeerde 10 mille. Toen hij later toch argwaan kreeg en zijn geld terug wilde hebben, kwam er een stroom e-mails op gang met allerlei uitvluchten of vage toezeggingen.

‘We houden binnenkort een investeerdersbijeenkomst waarbij de groei zal worden gevierd’, of de mededeling dat het bedrijf midden in een verhuizing van Amsterdam naar Almere zit.

Suggestie

Er werd later ook brutaal geschermd met winsten. Intussen ontdekte het slachtoffer dat DuurzaamSolar al was uitgeschreven bij de Kamer van Koophandel.

Gerard Wuite werd door het slachtoffer ingeschakeld om nog iets te kunnen achterhalen. Hij besloot zich als pseudo-investeerder voor te doen. Na een paar mailtjes en de suggestie dat er wel eens tienduizenden euro’s op de plank zouden liggen om te worden geïnvesteerd, hapten de firmanten toe. Op dezelfde manier waarop de mannen zelf hun slachtoffers ronselen: de belofte van veel geld.

Door een eigen vooronderzoek had Wuite al uitgevist dat ene J. Bos (50) uit Urk erbij betrokken was. Wuite drong aan op een echte afspraak en Bos liet weten dat dit dan in een openbare bibliotheek zou gebeuren. Wuite: ,,Dat was een straat verder dan het woonadres van zijn maatje, ene Wouter.”

Wending

De afspraak kreeg voor Bos een verrassende wending toen Wuite zich voorstelde als detective en alles op de film liet vastleggen. Bos biechtte meteen op dat er amper geld was, en wilde proberen enkele duizenden euro’s terug te sturen naar Stede Broec. ,,Tot nu toe is er geen cent overgemaakt.” Het slachtoffer heeft de politie ook op de hoogte gebracht.

Reden voor de detective om nu de publiciteit te zoeken. ,,Wanneer je kijkt naar de grote schaal waarop zij mensen hebben benaderd in Noord- en in Zuid-Holland en in Flevoland, dan denk ik zomaar dat er wel eens meer mensen die wat spaargeld aan deze gasten hebben toevertrouwd”, zegt hij.

Fraude

,,Het is pure fraude, oplichterij. Want al hun kantoorpanden zijn in feite de woonadressen, vaak van een kennis of niet-bestaand. Er bestaat geen kantoor. En de website is gewoon nep. Dit heeft een hoog Jacobse en Van Es-gehalte…”

Wuite hoopt nu dat meer mensen die de dupe zijn geworden van Millbond of DuurzaamSolar zich bij hem willen melden. ,,Want dan kunnen we er echt een grote zaak van maken bij justitie. Deze mensen moeten worden vervolgd, anders blijven ze op deze manier doorgaan.”

Nog een weetje: Wuite heeft de woongeschiedenis van de heer Bos nagetrokken. ,,Hij staat ingeschreven op een adres in Panama…”

Voor wie zich melden wil:

info@wuitereni.nl

www.wuiterechercheenincasso.nl

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen