Purmerbos duurzamer en ecologisch waardevoller

Redactie Waterland
Purmerend

De langgerekte strook Purmerbos die van de Purmerenderweg tot de provinciale weg N244, achter de golfbaan langs loopt, krijgt de komende weken een ander uiterlijk. In navolging van de zuidelijker gelegen delen van het Purmerbos verandert het overwegend populierenbos in een meer gevarieerd natuurgebied.

De kapwerkzaamheden starten maandag 18 augustus en duren drie tot vier weken. Behalve de wens van de gemeente Purmerend en Staatsbosbeheer een meer afwisselend bos te krijgen, ligt ook opruimen van stormschade ten grondslag aan het werk. Volgens de gemeente ziet het betreffende bosdeel er nu rommelig uit. ’Na de werkzaamheden wordt het mooier en gevarieerder.’

Spannend

In het populierenbos wordt flink gedund, waardoor ruimte ontstaat om ook iepen, eiken, wilgen en essen in het gebied te planten. De achterliggende gedachte is het bos niet alleen mooier en spannender te maken, maar ook duurzamer en ecologisch waardevoller.

Met een zogeheten Harvester, een grote oogstmachine met een grijper, worden drie à vier weken bomen gekapt in een deel van de populierenpercelen. De takken blijven tot november in het bos liggen, zodat de bladeren eraf vallen. Daarna worden ze opgehaald, versnipperd en naar de biomassacentrale gebracht. Eind november is het werk klaar.

Dan ziet het bos er in eerste instantie leeg uit. De verwachting is dat het zichzelf snel herstelt. Andere boomsoorten zoals essen en wilgen krijgen de kans te groeien en zich te ontwikkelen. En in het voorjaar worden nieuwe, duurzame bomen geplant.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.