Stoomtram mikt op forse groei

Stoomtram mikt op forse groei
Een van de pronkstukken van de Museumstoomtram Hoorn-Medemblik.
© Foto Henk de Weerd
Hoorn

Grootschalige vernieuwing bij de Museumstoomtram Hoorn-Medemblik moet zorgen voor een jaarlijkse groei van het bezoekersaantal met 30.000. Daarvoor wordt flink geïnvesteerd in de huidige werkplaats, waar het ’Bello Atelier’ en de ’Etalage’ komen.

Op het complex bij het Hoornse NS station zijn de afgelopen jaren al flink wat vernieuwingen doorgevoerd. Het stationsgebouw is uitgebreid en het emplacement heeft een nieuwe aankleding gekregen die past bij de uitstraling van het gebouw.

De blik wordt nu gericht op de werkplaats, die ondertussen op de gemeentelijke monumentenlijst is geplaatst. De bezoekers van de Museumstroomtram kunnen hier in de toekomst veel meer zien en te weten komen over wat er in Hoorn allemaal gebeurt op het gebied van het behoud van het rijdende erfgoed.

In 2016 reisden 155.000 bezoekers per stoomtram en - aansluitend - per boot door de ’historische driehoek’. De vernieuwingen hebben als doel 30.000 bezoekers per jaar meer naar Hoorn te trekken.

Het werkplaatsgebouw van de Museumstoomtram wordt daarvoor grondig onder handen genomen. Het realiseren van het Bello Atelier is al in gang gezet. Bezoekers kunnen hier de restauraties van rijtuigen bekijken en er zelfs aan deelnemen. Nieuw is de tweede fase van de uitbreiding van het gebouw met een glazen aanbouw, die de Etalage zal worden genoemd. Daarmee kan de organisatie van het museum de bezoekers op een goede manier naar de werkplaats geleiden en kan de collectie van de Museumstoomtram op een optimale manier worden getoond. Daar komt bij dat de Museumstoomtram wat wil doen aan haar imago van ’klassieke vervuiler’, door aan de slag te gaan met warmteterugwinning.

Installatie

De kosten van de vernieuwingen zijn naar verwachting tegen de 2,5 miljoen euro. Daarvan betaalt het museum ruim 70 procent zelf, uit eigen middelen en bijdragen van buiten. Eerder kreeg de Museumstoomtram al grote bijdragen van de Bankgiroloterij. Aan de gemeente wordt een bijdrage gevraagd van 170.000 euro voor de herbestemming van de werkplaats en 80.000 euro voor de installatie waarmee warmte wordt teruggewonnen.

Het college vindt dat Hoorn deze financiële bijdrage moet leveren. Door de uitbreiding met het Bello Atelier en de Etalage blijven bezoekers langer in Hoorn en dat is goed voor de lokale economie, vinden B en W. De duurzaamheidsmaatregelen dragen bij aan de klimaatdoelstellingen van de gemeente. Daarom stelt het college in de komende begroting voor 125.000 euro uit te trekken voor de werkplaats en 75.000 voor de duurzaamheidsdoelen van het museum.

Meer nieuws uit West-Friesland

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons