Dakloze illusionist was 'op strooptocht' bij Mediamarkt in Zaandam

Joost Verhagen
Zaandam

Een 26-jarige Pool die met een winkelverbod werd aangehouden bij de Mediamarkt in Zaandam op 30 november, was waarschijnlijk op een 'strooptocht'.

Dat vermoeden sprak de politierechter uit tijdens haar vonnis. De man kreeg dan ook een veel zwaardere straf dan het Openbaar Ministerie had geëist.

De man kreeg een landelijk winkelverbod opgelegd in de Mediamarkt in Zoetermeer. Nog diezelfde dag werd hij staande gehouden in het Zaandamse filiaal, waar de beveiliging hem herkende van een doorgestuurd signalement. De man verklaarde dat hij het winkelverbod niet had begrepen omdat hij geen Nederlands spreekt, maar volgens getuigen sprak de man uitstekend Engels en was het verbod hem duidelijk uitgelegd.

Er lopen diverse zaken tegen de Pool met betrekking tot winkeldiefstal. In Rotterdam zou hij vorig jaar in een week tijd zes nieuwe Go-Pro camera's in de verpakking en een notebook hebben verkocht aan een winkel van Used Products. De notebook was van hetzelfde model als een exemplaar dat eerder was gestolen bij een Mediamarkt in Rotterdam. Bij zijn aanhouding had de man een zeer sterke magneet bij zich. Tegen de politie verklaarde hij dat hij deze gebruikt voor zijn bezigheden als illusionist.

Justitie eiste een boete van 500 euro, maar de politierechter vond dat er hard moet worden opgetreden tegen de dakloze illusionist. Hij kreeg daarom twee weken cel vanwege de winkeldiefstallen.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.