Keuken WoonZorgcomplex Maria Mater ’t Veld weg

Michiel Snikm.snik@hollandmediacombinatie.nl
’t Veld

De keuken van WoonZorgcomplex Maria Mater in ’t Veld sluit. De bewoners kunnen daardoor niet langer gezamenlijk eten, maar moeten dit in hun eigen appartement doen. Tevens kost een kopje koffie dat door de vrijwilligers wordt geserveerd voortaan één euro, wat tot voor kort nog gratis was.

De maatregelen die ’huisbaas’ Woonzorggroep Samen doorvoert gaat ten koste van het werk van drie betaalde krachten. Een deel van hun werk moet voortaan worden gedaan door vrijwilligers. Dat is bij veel van deze vrijwilligers in het verkeerde keelgat geschoten. Een aantal van hen stopt daardoor ook met hun onbetaalde werk.

Samen laat bij monde van clustermanager Paula Udding weten ook niet blij te zijn met de genomen maatregelen.

,,Maar wij kunnen niet anders. Nu de thuiszorg niet meer onder de AWBZ valt, maar onder de ziektekostenverzekering, is er gewoon geen geld meer voor. Wat wij bij Maria Mater doen kon eigenlijk al een jaar niet meer. Het was echt een luxe. In vergelijkbare huizen waar ouderen zelfstandig wonen zijn wij al eerder hiermee gestopt. Daar kost een kopje koffie dat door vrijwilligers wordt geschonken ook een euro en is de keuken weg. Helaas.”

Ontslagen

Een ouder echtpaar dat niet met naam genoemd wil worden schenkt al vele jaren vrijwillig koffie in Maria Mater.

,,Maar wij doen steeds meer het werk van het keukenpersoneel dat nu wordt ontslagen. In feite doen wij onbetaald het werk van betaalde krachten. Dat voelt niet goed en het is ook erg vervelend voor die mensen die nu hun baan verliezen. Daarnaast vinden wij het erg triest dat mensen nu plots een euro voor een kopje koffie moeten betalen. Niet iedereen kan dat betalen, het is ook plots een stuk stiller in het restaurant. Ik vind het erg voor de bewoners, maar zo wil ik niet als vrijwilliger aan de slag. Mijn man en ik stoppen. Wij zijn niet de enigen.”

Linda Blom ziet haar vaste baan in de keuken verdwijnen. ,,Natuurlijk baal ik daar enorm van want ik vind het werken in Maria Mater erg leuk. De reactie van de vrijwilligers die het niet eens zijn met de maatregelen zijn hartverwarmend, maar door op te stappen help je ons en de bewoners niet. Het besluit is immers al genomen. En om heel eerlijk te zijn, ik begrijp deze actie van Samen. Ik verwijt mijn werkgever dus ook niets. Ze moeten wel.”

Cliëntenraad

De bewoners en het personeel zijn over de maatregelen geïnformeerd. De centrale cliëntenraad heeft met de maatregelen ingestemd. De ondernemingsraad moet nog wel akkoord gaan. Afhankelijk van het tijdstip van dat besluit gaat de keuken in Maria Mater op 1 maart of 1 april dicht.

De maaltijd wordt tot nu toe nog door zo’n vijftien bewoners gezamenlijk genuttigd. Zij krijgen hun eten straks in hun appartement, net als alle andere bewoners van Maria Mater.

Op de website van het huis wordt met spoed om nieuwe vrijwilligers gevraagd.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.