Verdachte Heemskerker van steekpartij blijft in cel

Illustratie DPD

Illustratie DPD

Dorien Knijnenberg
Heemskerk

De 18-jarige Heemskerker Meyag S. die ervan wordt verdacht zijn 38-jarige plaatsgenoot Danny Mantel meerdere keren te hebben gestoken, blijft voorlopig in de gevangenis zitten. Op zaterdagavond 17 mei had het incident plaats. Een groep jongeren zou de man hebben belaagd met stokken en messen, bleek gisteren voor de rechtbank in Haarlem.

S. werd ongeveer een week na het incident opgepakt in zijn huis aan de Van Lennepstraat. Halfbroer Jamal A. (16) werd ook gearresteerd. Zijn zaak werd maandag achter gesloten deuren behandeld, omdat hij nog minderjarig is.

Het slachtoffer had S. eerder gezien bij de Jumbo-supermarkt aan het Haydnplein. De stiefzoon van Mantel, Dave, werkte daar. Dave kreeg er ruzie toen hij vijftien euro uitleende en niet terugkreeg. Daarna werd Dave geïntimideerd door een groep hangjongeren. Hij durfde zijn geld niet meer terug te vragen.

Bang

Dave werd zelfs zo bang dat zijn vader hem van zijn werk moest halen. De groep, die buiten op het plein stond, bedreigde toen ook Danny. De kreet dat de stenen door zijn ramen, in zijn huis aan de vlakbij gelegen Beethovenstraat, werden gegooid, maakte de vader boos. Samen met een vriend reed Danny achter de jongens aan.

Tijdens de achtervolging haalden de achterste jongeren ineens messen en stokken tevoorschijn. Danny werd gestoken. Zijn meegekomen vriend raakte ook gewond. Hij zou met stokken zijn geslagen, maar bij gebrek aan bewijs kan niemand daarvoor worden veroordeeld.

Doodslag

Volgens officier van justitie Anouk van Eck was er voor de mishandeling van Danny wel voldoende bewijs. Het vergrijp was volgens haar daarbij zo ernstig, dat ze spreekt van ’poging tot doodslag’. Haar eis luidt daarom vijftien maanden jeugddetentie, waarvan vijf maanden voorwaardelijk, met aftrek van voorarrest. Ze wil ook dat S. de voorwaardelijke straf die S. voor een ander vergrijp kreeg, drie weken jeugddetentie, uitzit.

S.’ advocaat R. Mesland eiste onmiddellijke vrijspraak. Daar gaf rechter N. Kwak geen gehoor aan. Ze vond het incident te ernstig om hem meteen vrij te laten. Op maandag 22 september wil ze uitspraak doen.

Tranen

S.’ moeder reageerde met dikke tranen. Ze mocht haar zoon nog even omhelzen voordat hij terug naar de cel ging. De vrienden van S. , met ongeveer vijftien man aanwezig, rookten na afloop een sigaret om de rechtsgang na te bespreken.

Eerder werd het verband gelegd van de hangjongeren met de aanslag op een huis aan de Händelstraat. Daar werd gisteren geen woord over gerept.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.