’De Randstad domineert in Oranje’

Janneke van Beusekom
amsterdam

„Zegt Robin echt dat hij tot zijn 40e wil blijven voetballen?”, lacht Nigel de Jong als hij wordt geconfronteerd met een uitspraak van de aanvoerder van Oranje. „Je moet niet alles geloven, hoor. Kijk hem daar zitten. Hij lijkt nu al wel 40.”

De middenvelder wijst naar de haardos van Van Persie die vooral rond beide slapen steeds grijzer kleurt. De spits doet alsof hij de opmerking niet hoort. Zijn kans komt binnenkort wel weer. Een beetje dollen hoort er nu eenmaal bij. Humor is voor voetballers een belangrijk medicijn tegen het lange wachten in een trainingskamp op weer een oefensessie of wedstrijd.

„Ik slaap geloof ik 60 procent van de nachten niet thuis”, rekent De Jong. „Dan kan je maar beter een beetje lachen. Robin en ik zijn jongens van de straat. Hij uit Rotterdam, ik uit Amsterdam. Wesley Sneijder heeft ook zo’n grote mond. Hij komt uit Utrecht.”

„Buiten het veld merk je waar iemand vandaan komt, op het veld niet meer”, zegt De Jong. Toch zijn de voetballers uit het westen oververtegenwoordigd in het huidige Oranje. Van alle 23 spelers groeiden alleen Arjen Robben (Bedum), Jasper Cillessen (Groesbeek), Klaas-Jan Huntelaar (Hummelo) en Paul Verhaegh (Kronenberg) niet op in Zuid-Holland, Noord-Holland of Utrecht. Bruno Martins Indi (Portugal), Terence Kongolo (Zwitserland) en Jonathan de Guzman (Canada) werden weliswaar geboren in het buitenland, maar kwamen op jonge leeftijd naar Rotterdam.

Feyenoord is de hofleverancier van de Nederlandse WK-ploeg, zoals die vrijdag in Rio de Janeiro arriveert. Voor de vierde keer in de historie. Zeker als je er rekening mee houdt dat Robin van Persie, Dirk Kuijt, Georginio Wijnaldum, Leroy Fer en Ron Vlaar in het verleden ook voor de volksclub voetbalden. Feyenoord won de laatste 5 jaar ook de prijs voor de beste jeugdopleiding, maar het hoogste juniorenteam van Ajax veroverde onlangs voor de derde keer in 4 jaar de landstitel.

Ajax is met Joël Veltman, Daley Blind, Jasper Cillessen, en oud-spelers Sneijder, De Jong en Huntelaar ook redelijk aanwezig in een Nederlands elftal met een hoog Randstadgehalte. Wat verder opvalt is dat het Nederlands elftal wortels heeft uit Suriname (Vorm, De Jong, Lens, Wijnaldum), Curaçao (Fer), Ghana (Depay), Congo (Kongolo), Jamaica (De Guzman), Filipijnen (De Guzman) en Guinee-Bissau (Martins Indi).

De 23-koppige selectie van Louis van Gaal doet niet denken aan Turkije of Marokko. Terwijl talenten met ouders of voorouders uit die landen op dit moment vaak de partijspelletjes op de pleintjes in de grote steden domineren.

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen