Uitslag r.-k. kerkstemming Hoorn 'gecorrigeerd'

Redacteur West-Friesland
Hoorn

Bij de einduitslag van de stemming voor de tweede katholieke hoofdkerk in Groot-Hoorn hebben de parochiebesturen een correctie toegepast. Dat zegt woordvoerder Wim Peeters van het bisdom Haarlem-Amsterdam.

,,Er is niet uitgegaan van absolute aantallen stemmen’’, zegt Wim Peeters. ,,Er is uitgegaan van de normale omvang van het kerkbezoek. Op basis daarvan kwamen de parochiebesturen na stemming uit op 60 procent voor Zwaag en 40 procent voor Blokker.’’Tijdens de stemming op 10 juni zaten in Blokker veel meer mensen in de kerk dan normaal, licht Peeters toe. ,,Als een parochie veel mensen optrommelt alleen om het belang van het gebouw veilig te stellen, terwijl die mensen normaal niet naar de kerk komen, dan is dat toch wel een beetje vreemd. Daarom hebben de parochiebesturen een verdeelsleutel afgesproken’’, zeg Peeters.Volgens hem waren alle parochiebesturen van Hoorn, Zwaag, Blokker, Oosterblokker en Westwoud alsmede bisschop Punt het hier mee eens. Maar de kerkgangers waren van deze afspraak niet op de hoogte.

De cijfers van de stemming worden niet bekendgemaakt. Regiovoorzitter Stefan Bommer: ,,Wij moeten niet focussen op getallen, maar op de toekomst.''

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen