’Provincie weigert leefbaarheidstudie’

In de Broekpolder en langs de Communicatieweg bij de Heemskerkse golfclub hangen grote spandoeken tegen de Golfbaanvariant.© Archieffoto/Ronald Goedheer

Friso Bos
Heemskerk

De Provincie Noord-Holland weigert de leefbaarheidseffecten van de Golfbaanvariant op de wijk Broekpolder te onderzoeken. Dat zegt de Heemskerkse wethouder Frank Frowijn (CDA).

De Golfbaanvariant is een van de aansluitmogelijkheden van de A9 op de A8 en zou pal naast de woonwijk Broekpolder komen te liggen. In die nieuwbouwwijk wonen zevenduizend mensen.

,,De leefbaarheidseffecten voor Krommenie-Assendelft zijn onderzocht. Ik heb de provincie verzocht om ook de leefbaarheidseffecten voor de Broekpolder in kaart te brengen en kreeg te horen dat dat niet de bedoeling is’’, hield de wethouder afgelopen donderdagavond de commissie FFE voor.

In de Golfbaanvariant takt de A9 naast de Broekpolder af, via een acht meter hoge fly over. De nieuw aan te leggen weg doorklieft daarna de Heemskerkse Golfclub.

De Nulplusvariant is kansarm vanwege leefbaarheidseffecten in Krommenie. De Heemskerkvariant loopt vanaf afslag Heemskerk in de A9 zuidoost tot achter de golfbaan en dan oostwaarts naar de A8. Dit is altijd de voorkeursvariant van de IJmondgemeenten geweest. De LTO is tegen vanwege versnippering van agrarisch areaal.

De stuurgroep A8-A9 kiest op 19 juni een van de drie aansluitingsvarianten. Die keuze zal worden onderbouwd met de resultaten van een Milieu Effect Rapportage en een Maatschappelijke Kosten Baten Analyse. Deze grote onderzoeken zullen pas kort voor dat moment gereed zijn.

Bewoners van de Broekpolder vrezen een forse toename van geluid en fijnstof bij de Golfbaanvariant. ,,Het is schokkend hoe de provincie Noord-Holland achteloos over een complete woonwijk heen stapt’’, zegt Cees van der Kolk van de actiegroep Houd Broekpolder Leefbaar.

IJmond:Beverwijk en Velsen ’schuiven’ in A8-A9

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.