’Koorts’ loopt op bij handbalsters ZAP

Johan Koorn
Breezand

De koorts bij ZAP loopt ook in Breezand en omstreken steeds meer op. Met nog vijf wedstrijden te gaan heeft de plaatselijke handbaltrots na een keurige overwinning op Kwiek 2 (23-18) nog altijd de koppositie in handen.

Hoewel de nuchterheid in de Polder altijd regeert, slaat de Breezandse versie van Oranjekoorts steeds meer toe. Ook deze keer was de Zwaluwvluchthal goed gevuld om ZAP tegen de nummer drie aan het werk te zien. Het aanwezige publiek werd niet teleurgesteld. Terwijl de druk steeds groter wordt, werd ook deze horde met succes genomen. Het is aan de sportvrouwen uit Breezand om het hoofd ook als het slot nadert koel te houden om zo het eerste kampioenschap sinds 2003 te kunnen vieren.

Papier

ZAP tegen Kwiek bleek alleen op papier een topper. In de praktijk was de koploper duidelijk een maatje te groot voor de nummer drie uit Raalte. Na enkele kansen over en weer wist Riekie Singer via een strafworp het eerste doelpunt van de avond op het scorebord te gooien. Carlien Smit, op de cirkel regelmatig de Kwiek-verdediging te slim af, verdubbelde het aantal direct naar twee. Kwiek keek amper bekomen van de schrik tegen een 5-2 achterstand aan, nadat Fenna Kloosterman ontsnapte op de linkerhoek.

Ondanks de goede start ging de periode daarna niet vanzelf. Kwiek beet zich vast en kwam terug tot 10-8. Des te jammer voor de uitploeg was dat vervolgens Patricia Schreur, beste speelster bij Kwiek, een tijdstraf kreeg. Vlak daarvoor wist ZAP-doelvrouw Janneke van Rijswijk een strafworp te keren en zag ze dat haar teamgenoot, Singer, uit dezelfde mogelijkheid wel doel trof. Na treffers van Anniek Bruin en Lynn Molenaar was een ruime voorsprong bij rust geboren, 13-8.

Van het overtuigende spel was in het eerste kwartier na de pauze even weinig meer over. ZAP scoorde in deze periode slechts drie keer en moest, op werklust, Kwiek van zich afhouden. Met name het metselwerk defensief zat potdicht, maar aanvallend vergat de ploeg uit Breezand zichzelf te belonen.

Mogelijkheden

ZAP creëerde voldoende mogelijkheden om een nog grotere score neer te kunnen zetten dan de uiteindelijke marge van vijf, die net als de ruststand ook na zestig minuten handbal op het scorebord te zien was. De grootste voorsprong was zeven doelpunten, na de beste fase van de wedstrijd tussen 16-11 en 20-13. Ook in ondertal (tijdstraf Kim Groen) bleef ZAP de baas.

Met nog een paar tellen op de klok gooide Jody Kapiteijn (ZAP) op de linkerpaal, waardoor het bij 23-18 bleef, ende ploeg een groot applaus in ontvangst mocht nemen. Met daartussen B-junior Bojoura Appelman, die met nog drie minuten op de klok haar debuut maakte

Minimaal

Ook zij weet dat ZAP weer een 'finale' op weg naar het kampioenschap heeft overleefd.

Met nog vijf wedstrijden te gaan, waarvan drie buitenshuis, is de voorsprong op Voorwaarts met één punt nog steeds minimaal.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.