Wieringer krijgt toestemming voor rapen van zeewier van Waddenzeedijk

© Archief

Van onze verslaggever
Den Oever

Coen de Groot uit Hippolytushoef heeft groen licht gekregen om met de werkboot WR 84 maximaal 25.000 kilogram zeewier per jaar van de Waddenzeedijk te rapen.

De Regionale Uitvoeringsdienst Noord-Holland Noord, de provinciale milieudienst, heeft hem tot 2023 een vergunning verstrekt voor het gebied van Westerland op Wieringen tot aan Zurich, aan de Friese kant van de Afsluitdijk.

Handkar

Losgeslagen en aangespoelde zeesla of blaaswier mag De Groot, in delen die vanwege ondiepte moeilijk bereikbaar zijn via het water, ook met behulp van een handkar achter de fiets verzamelen.

Visvoer

Het geraapte zeewier kan als grondverbeteraar, in de biologische landbouw en bloembollenteelt, in veevoer en visvoer worden gebruikt.

Het rapen mag alleen van zonsopgang tot -ondergang, niet tussen 15 april en 15 juli (vanwege het broedseizoen) en op ruime afstand van zeehonden en foeragerende vogels.

Wegen

De Groot moet de aanvoer laten wegen bij de visafslag in Den Oever en de hoeveelheden doorgeven aan de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.