Herstelde boommarter Kareltje teruggezet in Castricumse duinen

Redacteur Kennemerland
castricum

De jonge boommarter Kareltje is zaterdagvond uitgezet in de duinen bij Castricum, niet ver van de plek waar hij begin juli verzwakt werd aangetroffen.

Kareltje aarzelde even toen de bench open ging. Toen nam hij de benen, soepel en snel. Binnen luttele seconden was hij uit het zicht van onder meer zijn verzorger Gerrit Zant van de vogel- en zoogdierenopvang De Toevlucht in Amsterdam. Daar is het nog jonge dier opgelapt.

Het vermoeden was dat Kareltje een verkeersslachtoffer was. Nu is het vermoeden dat hij ongelukkig uit een boom is gevallen. Hoe dan ook, hij is goed hersteld. ,,Hij is schuw en fel'', aldus Zant die geniet van het wegrennende dier. ,,Dit is kicken. Hier is het mij om te doen.''

Bij de dierverzorger werd donderdag eeen andere boommarter uit de Castricumse duinen bij hem binnengebracht. Het dier, Carolien gedoopt, was aangereden op de Heereweg. Zij is er slecht aan toe, zegt hij. Deze boommarter is zondag dood in zijn hok aangetroffen.

Natuurbeheerders PWN en Landschap Noord-Holland doen dit jaar onderzoek naar het voorkomen van de zeldzame boommarter in het duingebied. Het dier is hier lange tijd afwezig geweest en lijkt een succesvolle comeback te maken.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.