Nog geen nieuwe akkoorden VVD en PvdA

Nog geen nieuwe akkoorden VVD en PvdA. Archieffoto.

Janneke van Beusekom
DEN HAAG

VVD en PvdA hebben nog geen nieuwe akkoorden gesloten na het deelakkoord dat ze 2 weken geleden over de begroting van 2013 sloten. Dat schrijven de informateurs Henk Kamp en Wouter Bos maandag in een brief aan de Tweede Kamer.

Vorige week hadden de SP en D66 gevraagd om een brief van de informateurs, na berichten dat VVD en PvdA het al eens zouden zijn over onderwerpen als een sociaal leenstelsel voor studenten, koopzondagen en de weigerambtenaar.

Kamp en Bos ontkennen nu dus formeel dat er nieuwe akkoorden zijn gesloten. Wel wordt over de „volle breedte van het kabinetsbeleid” soms feitelijke informatie ingewonnen. Soms zijn het de informateurs die erom vragen, soms doen ze dat samen met de onderhandelaars. De informatie kan worden betrokken bij „het maken van keuzes en finale afwegingen”.

Vorige week kwam er een stuk naar buiten met vragen van Kamp en Bos over de kosten in de zorg. De onderhandelaars Mark Rutte (VVD) en Diederik Samsom (PvdA) zeiden dat zij het stuk nooit hadden gezien.

Maandag zei Samsom na een nieuwe dag onderhandelen dat het „heel goed“ gaat, maar hij wilde niets naar buiten brengen omdat dit de gesprekken geen goed zou doen. Ook Rutte hield het erop dat ze heel hard aan het werk zijn.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.