Muzikaal tintje aan opening Dorpsplein Callantsoog

Lydia Jasper
Callantsoog

Wethouder Sigge van der Veek van de gemeente Schagen verricht zaterdag 10 mei de opening van het vernieuwde dorpsplein in Callantsoog. Om 15 uur houdt hij een korte toespraak en voert hij de openingshandeling uit. ’s Middags is er een feestprogramma met activiteiten voor de jeugd en tevens livemuziek op een podium.

Het nieuwe dorpsplein was in april al gereed en beleefde toen zijn vuurdoop tijdens de paasmarkt. Tussen het eerste idee en de uiteindelijke afronding is een aantal jaar verstreken. Er werden ideeën gelanceerd en ontwerpen gemaakt, ook waren er gesprekken met bewoners, de ondernemersvereniging en de dorpsraad. Landschapsarchitecte Maithe Vos van HB adviesbureau uit Alkmaar tekende voor het ontwerp.

Eind 2013 ging de eerste schop de grond in. Aannemer KWS leverde binnen de afgesproken termijn het werk op.

Aan het plein zijn winkels, horecagelegenheden met terrassen en museumboerderij Tante Jaantje te vinden. Ook het beeld De Visserman heeft weer zijn plek op het plein gevonden. Daarnaast is er ruimte voor evenementen.

Op het vernieuwde dorpsplein staan twee zogenoemde solarbanken, waar bezoekers hun mobiele telefoon, tablet en elektrische fiets kunnen opladen. Ontwerpbureau Fix uit Eindhoven heeft de outdoor designbank ontworpen, uitgerust met stopcontacten van 230 volt die werken op zonne-energie. De zonnepanelen zijn geïntegreerd in het zitvlak van de bank. De gemeente Schagen heeft de primeur.

Ondernemend Callantsoog zorgt ervoor dat er zaterdag springkussens op het dorpsplein staan en dat kinderen kunnen worden geschminkt. Op het podium zijn vanaf 15.30 uur optredens van Tom Haver, Disagree, Zilt en DJ Jordy.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.