AZ in Estepona (4)

Marco Post

Tijdens een trainingskamp wordt uiteraard veel getraind. Maar tussen de oefensessies van Dick Advocaat door blijft er ook heel veel tijd over voor de spelers. Wat doen voetballers van AZ zoal tijdens de verloren uurtjes?

Een harde stem klinkt over het trainingsveld. ,,Hé Viergever, we zijn hier niet om vakantie te vieren.’’ De linksback van AZ is even naar de kant gegaan om wat water te drinken, maar dat duurt Dick Advocaat veel te lang. Snel voegt de verdediger zich weer bij z’n ploeggenoten.

Een training van de voormalig bondscoach verloopt nooit zonder stemverheffing. Er is altijd minstens één moment waarop hij de boel ’op scherp’ zet. Of het nou stralend weer is in San Pedro de Alcántara of niet. Of de palmbomen nou vredig ruizen op het Marbella Football Center of niet. Lanterfanten doen de spelers maar in hun eigen tijd.

Advocaat heeft vaak maar aan een half woord genoeg om iedereen bij de les te houden. ,,Hé Pikker, achter me langs’’, krijgt Fernando Lewis te horen die een klein stukje afsnijdt. De jonge aanvaller gehoorzaamt de rest van de training braaf.

Van coaches van de generatie Advocaat (66) wordt nog wel eens beweerd dat ze te oud zijn om nog dagelijks op een veld te staan. Dat ze op zo’n leeftijd geen trainingspak meer moeten aantrekken. En dat ze de aansluiting kwijt zijn met de twintigers die nu voetballen.

Advocaat wekt allesbehalve die indruk. Hij oogt nog net zo gedreven als bij zijn eerste profclub (Haarlem) bijna dertig jaar geleden. En is niet alleen de strenge leraar, maar ook de aimabele mentor die nog wel eens geintjes uithaalt. Zelfs de soms wat stuurse Scandinaviërs hebben de grootste lol met de trainer. Hij vindt het prachtig om keihard een bal richting Aron Jóhannsson te knallen.

Deze week heeft Advocaat een eerste oriënterend gesprek met directeur Earnest Stewart over de toekomst. Of beide partijen met elkaar doorwillen is de vraag. Misschien kost het de trainer wel te veel moeite om na zijn jaren in de top terug te schakelen naar het niveau AZ. Hoe dan ook, leeftijd kan in zijn geval geen argument zijn. Advocaat kan nog jaren mee.

Arnold Aarts 

Meer nieuws uit AZ

Meest gelezen