Jazzclub Haikema in Grand Café Koekenbier meteen raak

alkmaar

Voor jazz moeten Alkmaarders zondagmiddag voortaan naar Koekenbier. Daar ging gisteren Jazzclub Haikema van start, genoemd naar het inpandige café met zicht op de besneeuwde Kennemerstraatweg.

De formule is meteen raak. Als de band begint, zit er veertig man publiek. Nog vóór de eerste set is gespeeld, verdubbelt het aantal liefhebbers. De hele middag blijven de mensen binnenstromen. Alkmaar swingt weer.

Dat zal ook alles met de musici van dienst te maken hebben. Zangeres Lils Mackintosh is een gekende naam in het wereldje. Zij vertolkt de mainstream jazz die dit keer in Koekenbier te horen is, op klassieke wijze, zodat de associatie met Billy Holiday, Pia Beck of Ella Fitzgerald snel is gemaakt. Soms is het rauw, dan weer omfloerst, maar nooit gaat Mackintosh buiten de kaders van de jazzwetten.

Ook haar begeleidingsband bestaat uit mensen van enige naam en faam. De pianist Leo Bouwmeester, de tenorsaxofonist Olaf Hoeks, de drummer Ben Schröder en Harm Wijntjes op de bas, zorgen er vanaf de eerste blues voor, dat er geen enkel misverstand kan zijn over de kwaliteit. Het publiek wordt bij de kladden gegrepen en de heren laten niet meer los tot ze zijn uitgespeeld.

Als Mackingtosh zich bij de vier voegt wordt het alleen maar beter. Het ene moment, zoals tijdens 'Goodmorning headache', is het loom en landerig en dringt de vraag zich op waarom al die auto's op de Kennemerstraatweg zo druk van A naar B rijden. Vervuld als de toeschouwers zijn van rust en ontspanning.

Maar dan ineens gaan de pannen weer van het dak, zoals tijdens 'Blue Skies'. Café Haikema is als bij toverslag van top tot teen boordevol muziek en geluid. Geen toeschouwer beweegt niet, al is het maar met een voetje dat van de weeromstuit spontaan op het ritme tikt.

Jazzclub Haikema bewijst vanaf de eerste keer, dat Alkmaar toe is aan de betere jazz.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.