Hoofdprijs betalen voor diabetes-teststrips

Diabetes-test. Foto: ANP/Koen Suyk

Diabetes-test. Foto: ANP/Koen Suyk

Ed Brouwer
Schagen

Teleurgesteld vraagt Marja Raat onze hulp. De Schager Apotheek had beloofd haar 40 euro terug te betalen omdat per ongeluk het verkeerde type teststrips voor haar glucosemeter was geleverd. En dat gebeurt maar niet.

Wanneer wij contact leggen, reageert apotheker Aouktje Kaspers verrast, want dat geld is een paar weken terug toch echt al overgemaakt. Oeps, erkent mevrouw Raat als ze haar dagafschriften nog eens doorvlooit, het was inderdaad binnen. Sorry.

Op een ander puntje van haar kritiek - de hoge prijsstelling van de teststrips - wil apotheker Kaspers graag uitleggen dat dat wel meevalt. Sterker nog, de 50-stuks verpakkingen Contour XT strips van Bayer verkoopt ze zelfs bijna twee tientjes (!) ónder de adviesprijs, omdat deze in haar beleving veel te hoog is. Haar klanten zouden weglopen, vreest zij, als ze er geen geld op zou toeleggen, want door grijze inkoop uit het buitenland of bulkinkoop zijn er webshops die teststrips voor onmogelijk lage prijzen aanbieden.

Verzekeraars

Het is niet het enige waarop apothekers toeleggen, vertelt ze, want het zijn de zorgverzekeraars die haar voorschrijven wat en tegen welke prijs ze mag verkopen. We moeten een uitzending hierover van Tros-radar (website: ow.ly/OPF7w) maar eens terugkijken over zorgverzekeraars die halverwege het jaar hun vergoedingenlijst met honderden medicijnen inkorten. Het zijn de apothekers die daar keer op keer boos door patiënten op worden aangesproken. Kaspers wijst in dat verband op Meldpunt Medicijnkosten (website: ow.ly/OQ2Qz) waar je een klacht kunt indienen.

Omdat mevrouw Raat diabetes type 2 heeft, worden haar strips niet vergoed. Vandaar dat ze scherp is op de prijs. Voor een type 1 diabetes worden teststrips wel vergoed.

Mevrouw Kaspers: ,,Maar bijvoorbeeld Achmea vergoedt maximaal 23 cent per teststrip. Daar kunnen wij ze niet voor leveren’’. Eind van het jaar, wanneer overstappen van zorgverzekeraar weer mogelijk wordt, is het zeker voor medicijngebruikers verstandig ook de vergoedingenlijsten kritisch door te nemen, al biedt dat dus geen garantie als zorgverzekeraars halverwege het jaar hun spelregels aanpassen. Tot slot: meer informatie over medicijnprijzen en vergoedingen op de website: ow.ly/OQ3JW.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.