AZ geeft in Giurgiu drie tegengoals weg door standaardsituaties; werk aan de winkel

Monique Bankras
Giurgiu

Mocht er in Alkmaar nog ergens een handboek ‘hoe te verdedigen bij standaardsituaties’ te vinden zijn, dan doet AZ er verstandig aan dat de komende weken goed te bestuderen. Drie keer ging het donderdagavond fout in Giurgiu. De gevolgen waren groot. Een wedstrijd die al ‘binnen’ leek, werd alsnog verloren.

Met de 3-2 nederlaag bij Astra Giurgiu is er voor AZ natuurlijk nog niets verloren in de play-offs van de Europa League. De return in Alkmaar, volgende week, biedt nog genoeg perspectief om de groepsfase te halen. De kater was niettemin groot na afloop van de negentig spectaculaire minuten in de Roemeense provinciestad aan de Donau.

Begrijpelijk, want al na twaalf minuten zat AZ op rozen door een 0-2 voorsprong. Wat een moeilijke avond zou gaan worden, leek uit te draaien op een onverwacht gemakkelijke zege. ,,Wat we wilden, pakte perfect uit’’, zei John van den Brom. ,,Ik dacht na die twee doelpunten ‘wow, we zitten in de wedstrijd’. Daarom is het zo teleurstellend dat we het daarna toch nog weggaven bij die standaardsituaties.’’

Verrast

Dode spelmomenten heten steeds belangrijker te worden in het hedendaagse voetbal. Het zijn situaties die tot op zekere hoogte kunnen worden ingestudeerd en daarom voordeel kunnen opleveren. AZ toonde het in Giurgiu zelf aan door te scoren uit een ingestudeerde hoekschop. Inspelen, terugleggen, schieten. Astra werd erdoor verrast. Het leverde AZ, direct na de snelle 0-1 van Markus Henriksen, een doelpunt op van Vincent Janssen (0-2).

Zo had AZ dus zelf ook een keer baat bij een mooie variant van een corner. Maar net als in de competitiewedstrijden tegen Ajax en Excelsior was de schade aan de andere kant groter. In de slotfase van de eerste helft scoorde Astra Giurgiu maar liefst drie keer uit een dood spelmoment. Twee keer uit een corner en één keer uit een vrije trap.

Niet alert

,,Die vrije trap hebben we nota bene laten zien in de besprekingen voor deze wedstrijd’’, zei Van den Brom verbolgen. ,,Daar werden we dus niet door verrast. Als Astra er dan toch uit scoort, zijn we dus achterin niet alert genoeg geweest.’’

Dat kon centrale verdediger Jop van der Linden alleen maar beamen. ,,In drie wedstrijden hebben we nu vijf goals tegen gekregen uit standaardsituaties. Dat is  natuurlijk te veel. Misschien missen we op dat moment de echte wil om zo’n bal te onderscheppen, de over-mijn-lijk-mentaliteit die je dan nodig hebt.’’

Het derde doelpunt van Astra Giurgiu, koploper in de Roemeense competitie, zette het kleine Stadion Marin Anastasovici in vuur en vlam. Want ook het thuispubliek had na een kwartier geen rekening meer gehouden met zo’n scenario.

Mis

Tot bijna een half uur was er voor AZ niets aan de hand. Het kwam zelfs bijna op 0-3, toen Janssen klaar stond om een vrije trap van Van der Linden in te koppen. Maar omdat Derrick  Luckassen de bal nog schampte, was de kans voor Janssen verkeken.

Kort daarna ging het voor het eerst mis voor AZ. Fernando Boldrin kopte bij de tweede paal raak na een corner. Daarna volgden nog goals van Denis Alibec en invaller Alexandru Dandea.

Zo kreeg AZ toch weer een berg doelpunten om de oren, hoewel het in balbezit lange tijd aardig speelde. Het inbrengen van Derrick Luckassen als extra centrale verdediger, pakte goed uit. ,,Dat is uiteindelijk voor ons het belangrijkste: dat onze analyse klopte en dat de uitvoering goed was’’, vond Van den Brom.

Dezelfde verdedigende variant toverde Dick Advocaat anderhalf jaar geleden ook uit de hoed. In Moskou stuurde de trainer AZ toen het veld op met de drie centrale verdedigers Reijnen, Wuytens en Viergeve. De tactiek werkte. AZ hield Anzji Machatsjkala op 0-0 en plaatste zich daarmee voor de kwartfinale van de Europa League.

Zo ver is AZ nu nog lang niet. Het zal donderdag in Alkmaar een hele kluif worden om de groepsfase te halen. En dat had na twaalf minuten in de Roemeense avond niemand nog gedacht.

Astra Giurgiu – AZ 3-2

11. Henriksen 0-1, 13. Janssen 0-2, 25. Boldrin 1-2, 40. Alibec 2-2, 45. Dandea 3-2.

Astra Giurgiu: Lung; Queiros, Gaman, Oros, Morais; Lovin, Budescu, Boldrin (35. Dandea); Enache, Alibec (68. Florea), Amorim.

AZ: Rochet; Johansson, Gouweleeuw, Luckassen, Van der Linden, Haps; Hupperts (46. Lewis), Van Overeem, Ortiz (65. Haye), Henriksen; Janssen (78. Mühren).

Meer nieuws uit AZ

Meest gelezen