Managers vaak schuldige mislukking fusie

© HSPublicity

Fusies hebben alleen kans van slagen als managers inspelen op veranderende omstandigheden, zoals nieuwe wetgeving, belangrijke innovaties of nieuwe markten.

Dat concludeert de Ierse Killian McCarthy in zijn proefschrift. Hierop promoveerde hij onlangs aan de Faculteit Economie en Bedrijfskunde van de Rijksuniversiteit Groningen.

Tijdens de laatste fusiegolf, tussen 2003 en 2008 ging elke dag 10 miljard dollar op aan fusies en bedrijfsovernames. Maar liefst 60 tot 80 procent van deze fusies is, in termen van aandeelhouderswaarde, een mislukking gebleken. Het geheel werd minder waard dan de som der delen.

De mislukking is meestal toe te schrijven aan overmoed bij de managers. „Het is hubris, een soort overmoed, van managers die bijvoorbeeld denken dat je met een overname in het buitenland goedkoper over de grens komt dan op eigen kracht. Of dat het makkelijker is om een bedrijf met een nieuw product te kopen dan zelf een product te ontwikkelen.” Dat zulke fusies falen, komt vaak omdat een directie het in dat andere marktsegment of dat andere land bijna nooit beter kan dan het overgenomen bedrijf. „Managers hebben bij deze beslissingen andere belangen dan hun aandeelhouders, die zoveel mogelijk waarde willen behouden”, zegt McCarthy.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.