Kennemer Wonen steekt miljoenen in energiebesparing

Redacteur Alkmaar
Alkmaar

’Tegen de stroom in’ gaat woningstichting Kennemer Wonen de komende tien jaar 50 tot 70 miljoen investeren in energiebesparende maatregelen. Daarmee kan in sommige gevallen een besparing van 432 euro per jaar worden behaald.

Kennemer Wonen heeft zo’n 10.000 woningen in de gemeenten Alkmaar, Bergen, Heiloo, Castricum en Uitgeest. Directeur Dick Tromp spreekt van een nieuwe koers: minder uitbreidingen, het accent op behoud en kwaliteitsverbetering.De meeste woningen van Kennemer Wonen hebben een zogeheten ’D-label’. Daarmee wordt aangegeven dat de mate van energiezuinigheid ’gemiddeld’ is. Nieuwbouwhuizen hebben een maximaal niveau van energiebesparende maatregelen, waaraan een ’A-plus label’ wordt gehangen. Kennemer Wonen wil de komende tien jaar zo’n 8000 woningen die een D-label of lager hebben, op het niveau van het B-label brengen. De maatregelen komen neer op het beter isoleren van gevel, vloer en dak. De overige huizen van Kennemer Wonen zijn nieuw en hebben al een hoog besparingsniveau. Lagere woonlasten zijn het hoofddoel van het nieuwe beleid, zegt Tromp. ,,De energierekening loopt de komende jaren het hardst op.’’Daarnaast speelt het milieubelang een rol en betekent de investering ook een impuls voor de werkgelegenheid in de bouw. ,,De bouwsector zit in deze moeilijke tijd te springen om dergelijke investeringen.’’

De energiebesparende maatregelen gaan op termijn leiden tot hogere huren. ,,De verlaging van de energierekening compenseert dit ruimschoots. We willen de lasten zo laag mogelijk houden, dus denken we na over twee opties: huurverhoging na een jaar of een hogere huur voor nieuwe, maar niet voor de huidige bewoners. We zijn er nog niet helemaal uit.’’Zo’n 5000 woningen wil Kennemer Wonen vernieuwen. Aan de binnenkant worden de woonruimtes ’opgeplust’, bijvoorbeeld door de verouderde keukens en badkamers te vervangen.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.