Windturbines opnieuw in Raad Waterland

Windturbines opnieuw in Raad Waterland.

Redacteur Waterland
monnickendam

De gemeenteraad van Waterland moet een nieuw besluit nemen over het al dan niet toestaan van de bouw van zes windturbines in de Purmer. En volgens de advocaat van initiatiefnemer Jan Balk zal dat vrijwel zeker een positief besluit moeten worden. En het moet snel. Binnen twee weken wil hij duidelijkheid.

Waar de gemeente Waterland de uitspraak van de Raad van State van vorige week uitlegt als een opdracht om het weigeringsbesluit beter te onderbouwen, ziet Balks raadsman mr. Michiel van Driel het als een steun in de rug: ,,De twee argumenten van de gemeenteraad om de wijzigingsbevoegdheid niet toe te passen, gaan volgens de Raad van State niet op. Er moet sowieso een nieuw besluit genomen worden door de gemeenteraad en de vraag is welke argumenten ze nu verzinnen. En het moet op korte termijn. Hoewel de wet daarover niet stellig is, ga ik er vanuit dat twee weken een redelijke termijn is. En zo niet, stel ik ze weer in gebreke."

Ondernemer Jan Balk, die een boerderij heeft in Purmer, wil zes windturbines op zijn land bouwen. In principe is de bouw mogelijk, maar daarvoor moet de gemeenteraad een wijzigingsbesluit nemen op het bestemmingsplan Landelijk Gebied. In juni 2009 besloot de gemeenteraad dat inderdaad in gang te zetten. Maar na de gemeenteraadsverkiezingen van 2010 werd de VVD de grootste partij in de raad en die is fel tegen de bouw van de zes turbines. In december vorig jaar besloot de gemeenteraad dan ook geen gebruik te maken van de wijzigingsbevoegdheid, waarmee de bouw van de baan leek. Balk stapte naar de Raad van State en die heeft dat besluit nu vernietigd.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.